Dagens PS

Så spiller världsläget över på våra dryckesvanor

dryckesvanor
Världsläget spiller över på dryckestrenderna och påverkar hur och vad vi dricker. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 feb. 2023Publicerad: 14 feb. 2023

Veckans samlade vintips: Inhemska druvsorter och ökat fokus på returglas kan vara ett sätt att bemöta vin- och dryckesbranschens utmaningar 2023. Det är också två av flera trender som påverkar våra dryckesvanor. Här är ölet, vinet och trenderna som det skrevs om i veckan som gick. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trender kommer och går, men framförallt är de ett resultat av tiden vi lever i.

För vinmakare och producenter innebär det att sättet vi konsumerar viner på framöver kommer att formas av såväl pandemins efterdyningar som naturkatastrofer och inflationstryck.

Vin på burk är här för att stanna. (Foto: TT)

Uppsving för vin på burk

Dagens Industri som har näsa för både vin och och dryckesvanor har listat några av årets modeflugor som kan härledas till det världsekonomiska läget.

Hit hör smarta förpackningar, som till exempel vin på burk, som trots viss motsträvighet i branschen börjar ta allt mer plats på vinhyllorna.

En annan trend som kan vara början på något stort är att Systembolaget ånyo tar emot returglas och returbackar, om än i begränsad skala.

ANNONS

Senaste nytt

Biologisk mångfald och inhemska druvor

ANNONS

En annan varugrupp som växer så det knakar är de lokalproducerade vinerna, däribland svenskt, som kortar ned transportvägarna och därmed gör gott för miljön.

Det gör även biologisk mångfald, som när det kommer till inhemska druvor, lämnar plats för både nykomlingar och klassiker. Alla ska med.

Tre ölnyheter att lägga på minnet

Så till ölets värld. Närmare bestämt då vårens ölnyheter som enligt Dagens Nyheter i år rymmer både “syrligt, salt och humligt”.

 

Harvest Moon. (Foto: Systembolaget

En spännande bubblare är “Harvest Moon”. Ett öl från Åre Bryggcompagni som lagrats på rödvinsfat, vilket ger en rund och trivsam smak.

dryckesvanor

Omnipollos hatt. (Foto: Systembolaget)

ANNONS

En annan nyhet att hålla utkik efter är “Omnipollos hatt” och kommer från bryggeriet med snarlikt namn. Ett lättdrucket öl med “fluffig textur” som bryter av fint till både fläsk och lammkött.

dryckesvanor

Hyllipan från Malmö. (Foto: Systembolaget)

Sist men inte minst, en hyllad Ipa från Malmö som för enkelhetens skull heter “Hyllipan” och karaktäriseras av sin tydliga “grapebeska”. Det gör Hyllipan perfekt lämpad för såväl mingel som middag.

Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Här är vinerna vi kommer dricka 2023

Läs även: Viner som väcker vårkänslor och ilska

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS