Februariviner i begränsad upplaga och viner med uppseendeväckande etiketter är temat när vi sammanfattar nyhetsflödet på vinfronten. 

ANNONS

Vad gör egentligen en vinetikett underhållande kontra upprörande? Det har Per StyregårdDagens Industri fördjupat sig lite extra i, vilket genererat i en diger lista med vinflaskor som av olika anledningar gör skäl för sitt namn på vinhyllan.

Förolämpningar på flaska

Tankeväckande namn har både det sydfranska vinet ”Fat Bastard” och kaliforniska ”Big Ass Red”, som enligt Styregård är att betrakta som rena förolämpningar på flaska.

En annan intressant ordlek från Paso Robles bjuder vinet ”If You See Kay” på, vars namn bokstaverat formar ett skällsord.

(Foto: Systembolaget)

Så vad föranleder namnet på provokativa viner som dessa? Enligt Styregård kan mycket härledas till vinernas ursprung, även om det ofta kräver att du är väl insatt i både druvor och vinregioner för att förstå ordvitsen.

I vissa fall ska namnet istället spegla smakupplevelsen vilket motiverar titlar som Som ”Cat’s Pee on a Gooseberry Bush” och ”The Ball Buster”.

Många vinnamn syftar förstås också till de känslor som vinet förväntas väcka hos konsumenten, där ”Chill Out” tillhör en av de mest populära i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Med det sagt är det ytterst få viner av det grövsta slaget som når de svenska vinhyllorna. Detta sedan både etikettering och paketering faller under förhållandevis strikta lagar och regelverk.

Svårt att tyda vinets etikett? Lär dig hur här!

Vårnytt i begränsad upplaga

Så till några flaskor där vinet talar mer än etiketten, och enligt Alf Tumble Dagens Nyheter får vårkänslorna att spritta i kroppen. Samtliga nyheter som lanseras i februari i begränsad upplaga.

(Foto: Systembolaget)

En av dessa nyheter är ”Sybille Kuntz Riesling Kabinett” från 2020 som får full pott av Tumble och är ”som gjord för fisktacos”.

En biodynamiskt odlad riesling som du hittar på Systembolaget från och med den 10 februari.

(Foto: Systembolaget)

Bland de röda nyheterna tipsar Tumble om ”Château Peybonhomme-les-Tours” från 2020.

Även den biodynamiskt odlad med en smakpalett som fungerar lika fint till husman som till söndagsmiddagen och släpps den 24 februari.

ANNONS
ANNONS
(Foto: Systembolaget)

Sist men inte minst en orange nyhet från Georgien som enligt Tumble tål att undersökas.

Ett traditionellt orangevin som går under namnet ”Twins Wine House Qvevris MZE Khikhvi” och finns att köpa från och med den 17 februari.

Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Här är det dyrast i världen att köpa vin [Dagens PS]