Perfect Weekend på Kullahalvön blev ett test av regeringens omtalade gårdsförsäljning – men frihetskänslan lät vänta på sig tycker Viggo Cavling i en krönika.
Så smakar Tidö-regeringens frihet på Kullahalvön


Mest läst i kategorin
En frihetsreform – eller början på slutet?
Nu har jag testat den största frihetsreformen signerad Tidö-regeringen. Ni kanske minns Ulf Kristerssons ord: “Regeringen har kallat lagen för en frihetsreform. Sverige blir lite mer som övriga Europa,” sa vår statsminister när reformen presenterades.
Jag pratar förstås om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker bortom statliga Systembolagets kontroll och monopol.
Ska vi tro motståndarna till denna reform är detta första steget mot välfärdsstatens nedmontering. I min hemstad Stockholm gör det socialdemokratiska styret allt för att motarbeta den nya lagen. Gårdsförsäljningens öppettider ska harmoniseras med Systembolagets…

Från Stockholm till Skåne i syrrans Jaguar
En söndag och sugen på ett glas svenskproducerat vin innebär alltså att vi i huvudstaden måste ta oss till Höganäs. Sagt och gjort. Jag lånade syrrans Jaguar och körde till Kullahalvön.
Denna landsända i Skåne är en av de vackraste i Sverige, med ett urberg i sten som stupar rakt ner i ett stormigt hav. Här finns ett gäng duktiga vinmakare och en av de finare av dem är Arilds vingård. Här kan man också äta i restaurangens stora matsal och bo i något av de 55 rummen. Det finns även glampingtält för dem som älskar att höra vad andra människor pratar om innan de ska somna.
Vin från Kullahalvön slår favoriter
Att svenska viner står sig fint mot internationella storheter blev klart förra sommaren. Då arrangerade vinexperten Mikael Mölstad en tävling som vanns av Kullabergs vingård – framför storheter från Louis Jadot och Chablis.
Välavlönad medelklass bland flaskorna
Tillbaka till Arilds vingård: här säljs det vin alla dagar i veckan från 10 till 22. Jag och min älskade fru Anna var på plats strax efter 11 och köpte då en biljett till en provning och en guidad tur.
Vi blev upplysta om alkoholens farliga skadeverkningar och fick därefter testa tre viner för att veta vilka flaskor vi skulle köpa. Biljetten kostade 60 kronor. (Jag avstod från att testa vin eftersom jag körde bil, min fru som är diplomerad sommelier fick sköta drickandet.)
Det var förstås det vanliga gänget med A-lagare och samhällets olycksbarn som trängdes runt flaskorna i butiken.
INTE!
Det var vi och vad jag skulle kalla välavlönad övre medelklass som tummade på flaskorna, som pendlade mellan 200 och 500 kronor styck.
Efter 20 minuters väntan tog vi en kopp kaffe och prick 30 minuter efter vårt biljettköp kunde vi få inhandla fyra flaskor plus High Fives fina guidebok till Skåne för en dryg tusenlapp.
Friheten smakar… ja, vi får se
Känslan av frihet var måttlig. Kanske blir den starkare när jag dricker upp allt nästa helg. Den lever får se – men i en aspekt vill jag ge kritikerna rätt: gårdsförsäljning är den första lilla spiken i Systembolagets kista.

Gårdsförsäljning på Kullahalvön – så funkar det
Sveriges nya lag om gårdsförsäljning tillåter vingårdar, bryggerier och destillerier att sälja små kvantiteter alkohol direkt till besökare – men bara i samband med en guidad tur eller provning.
Försäljningen ska ske under kontrollerade former och ofta krävs en biljett till en rundtur. Tanken är att främja lokala producenter utan att hota Systembolagets monopol – men många tror att detta är första steget mot en friare alkoholförsäljning.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.