Du torkar av bänken, sköljer besticken, ställer in glasen i skåpet och känner dig nöjd. Rent och fint, tänker du. Tyvärr har du precis bjudit in en miljard bakterier till fest. Experterna varnar: det är inte smutsen du ser som är farlig – det är rutinerna du inte tänker på.
Så äckligt – men du gör det varje dag i köket


Mest läst i kategorin
Kluten som lever sitt eget liv
“En kökstrasa kan innehålla upp till tio miljarder bakterier”, säger forskaren Solveig Langsrud vid Nofima.
Hon menar att problemet inte är hur ofta du byter trasa – utan hur du använder den.
“Det viktiga är att den får torka mellan gångerna. En fuktig trasa är som en spa-weekend för bakterier.”
Hon förklarar att man alltid ska skölja trasan noggrant, vrida ur den och hänga upp den luftigt efter användning.
“Har du torkat upp rå kyckling, hundkräk eller jord – byt trasa direkt. Och tvätta händerna.”
De flesta klarar sig rätt bra, men sju procent av nordborna, enligt Langsrud, förvarar trasan så att bakterier trivs som bäst – fuktigt, instängt och gärna varmt.
Bli rik: 200 000 kronor kilot för en svensk svamp
Svampen ser ut som en Karl Johan men doftar som en parfym från Kyoto. Matsutakesvampen, även kallad kronsvamp och goliatmusseron, är en av världens

Senaste nytt
Handduken som smittar
Matprofilen Jostein Medhus på Kulinarisk Akademi säger det som få vill höra:
“De flesta borde byta kökshandduk oftare än de gör.”
Han föreslår minst två gånger i veckan.
“Handduken används ofta till saker du senare stoppar i munnen – bestick, glas, tallrikar. Fuktiga tyger blir bakteriehärdar snabbare än du hinner säga ‘matförgiftning’.”
Hans bästa tips? Häng den luftigt, låt den torka snabbt och låtsas att du jobbar i restaurangkök – där byts handdukar varje dag.

Bestick och glas – små beslut, stora konsekvenser
Du har säkert undrat: ska besticken stå upp eller ner i diskmaskinen?
“Med skaftet nedåt, så blir de renast”, säger Langsrud.
Och glasen i skåpet? Här går åsikterna isär.
Medhus menar att glas du använder ofta kan stå med öppningen upp, medan de som bara används till jul eller när svärmor kommer bör stå med öppningen ned.
“Men sätt aldrig in glas som är fuktiga. Då bildas fuktfickor som luktar unket snabbare än du hinner öppna vinet.”
Veckans perfekta vintips: Syrah eller Shiraz – samma druva, olika världar
Veckans perfekta vintips: Syrah eller Shiraz? Kärt barn har många namn. I dag handlar skillnaden mer om stil än om geografi – ett generöst, fruktigt vin

Skärbrädan – kökets mörka hemlighet
Det värsta du kan göra i köket?
“Lägga en fuktig skärbräda ovanpå en annan”, säger Medhus med skräck i rösten.
Mellan de två brädorna skapas ett paradis för bakterier – varmt, fuktigt och mörkt.
Han tipsar om att alltid ställa skärbrädan på högkant efter diskning så att den torkar ordentligt. Och byt ut den när den ser ut som en arkeologisk utgrävning.
“Om den är femton år gammal, missfärgad och full av skåror – byt. Det är ingen antikvitet. Det är en smittorisk.”
För nostalgiker som vägrar slänga sin gamla träbräda finns en räddning.
“Ta den till en bygghandel och be dem hyvla bort några millimeter”, säger Medhus.
Eller gör en saltbehandling: täck ytan med ett tjockt lager salt, låt stå över natten och skölj sedan. Saltet drar ut smuts och bakterier.
Men när den luktar disktrasa och ser ut som bark – då är det över.

Perfect Weekend Guide: Så ska du agera i köket
– Byt kökshandduk minst två gånger i veckan.
– Häng alltid upp trasan luftigt efter användning.
– Låt skärbrädan torka stående – aldrig fuktig i lådan.
– Glas som används ofta: öppningen upp. De som sällan används: öppningen ned.
– Och kom ihåg: köket är inte smutsigt för att du ser det – utan för att du inte gör det.
Källa: Klikk.no, Nofima, Kulinarisk Akademi.
Vill du läsa mer om mat och krogar? Då rekommenderar jag vår livsstilssatsning Perfect Weekend, där du bland annat kan du läsa om Veckans perfekta vintips – schnitzel och sköna österrikare, Därför slår hjärnan fortfarande AI med hästlängder och Viggos dagbok vecka 43 – från dovhjort till AI-miljarder.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Elektrifiera vardagen med upp till 12 mils färd helt på el. Välj en SWE Edition fullpackad med utrustning till ett förmånligt pris och lågt förmånsvärde.











