Italien är överlägset största vinleverantör till Sverige. Så har det inte alltid varit – Spanien var länge den dominerande aktören. Mycket har numera förändrats hos de spanska vinproducenterna, som gör allt bättre viner. Är det dags för revansch för Spanien och Rioja?

ANNONS

Vinerna från spanska Rioja bidrog i högsta grad till att vi svenskar gick från att vara ett spritdrickande till ett vindrickande folk. Mycket vin för pengarna, och en mjuk, tillgänglig stil bidrog till framgångarna. Viner med namn som det svenskklingande ’La Gunilla’ blev pangsuccéer.

Det var inte bara distriktet Rioja som stod för den spanska vinvågen. Chivite från Navarra, Torres från Penedès, Viña Albali och Señorío de los Llanos från Valdepeñas, bidrog alla till framgången och sålde ansenliga volymer.

Spanjorerna var inte sena att slå mynt av succén, men rejäla prishöjningar kombinerat med ibland tveksam kvalitet ledde till att vinerna tappade i popularitet. I Sverige blev Spanien raskt omkört av Italien som största leverantörsland, som sedan dess behållit den ledande positionen.

Smakrika viner visar vägen

Den allmänna trenden har också varit att konsumenterna efterfrågar mer fruktdrivna och smakrika röda viner, snarare än den traditionella lättare, mjuka spanska stilen med lång fatlagring. 

Det har dock skett en rejäl omsvängning i Spanien, där distrikt som Priorat och Ribera del Duero tidigt visade vägen med sina mycket smakrika och koncentrerade viner. Numera har många vinmakare hakat på, och deras viner uppvisar en tydligt fruktig stil.

En annan stark trend är omställningen till ekologisk odling, där ofta mindre och kvalitetsmedvetna producenter varit drivande.

En av många förändringar i den spanska vinnäringen är omläggningen till ekologisk odling, vilket även gynnar Riojas berömda storkar. Är det dags för en andra våg av spanska viner i Sverige? (Foto: Pierre Gui/Unsplash)
En av många förändringar i den spanska vinnäringen är omställningen till ekologisk odling, vilket även gynnar Riojas berömda storkar. (Foto: Pierre Gui/Unsplash)

Struntar i reglerna

I Rioja stipulerar vinlagstiftningen hur länge de olika klasserna Crianza, Reserva och Gran Reserva måste lagras på ekfat och i butelj. Här kan man hävda att bestämmelserna i Rioja legat många nydanande vinproducenter i fatet, även efter de mindre förändringarna som skedde 2019. 

För en vinmakare är det en mängd olika faktorer som avgör vad som är optimal lagringstid på fat, snarare än ett givet antal månader eller år.

Följden har blivit att en del uppmärksammade kvalitetsproducenter, som kultförklarade Artadi, helt enkelt struntar i att följa klassificeringsreglerna. Viner som inte följer regler för lagring kan visserligen benämnas Genérico, men Artadi och flera andra producenter menar att det är vinets kvalitet, snarare än en klassificering i sig, som är viktigast för konsumenten.

Rioja är i ropet

Nu är det inte bara i Rioja som det skett förändringar. Utiel-Requena och Montsant är två exempel på vindistrikt som tidigare levt lite i skymundan, men som med kvalitetsmedvetna producenter och modernt vinmakande numera hamnat på köplistan hos nyfikna konsumenter.

ANNONS
ANNONS

Dessutom har redan välkända områden vässat sig ytterligare. Ett exempel är producenterna av Cava i Penedès, där man idag hittar världens kanske mest prisvärda mousserande viner.

Att spanska viner och Rioja är i ropet igen är uppenbart. Världens största vintidning, amerikanska Wine Spectator, sätter årligen ihop en topp 100-lista. Förstaplatsen 2020 kneps av Bodegas Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010. 

Ytterligare ett bevis på den internationella framgången är engelska Decanters World Wine Awards 2020, där 97 poäng och en platinamedalj tilldelades Marqués de Riscal Barón de Chirel Rioja Reserva 2016.

Vinerna finns tyvärr inte tillgängliga hos importörerna i Sverige just nu, men det finns gott om andra alternativ för att kunna bilda sig en egen uppfattning om vad Rioja för närvarande kan prestera.

6 viner från Rioja att prova

Trots att vinerna på papperet ser ut att vara framställda på liknande sätt, och med huvudsakligen samma druvsammansättning, är prisspannet stort. I de översta prissegmenten är det som vanligt efterfrågan och en begränsad tillgång som påverkar prisnivån. Men det finns fynd att göra i de flesta prissegment, vilket urvalet nedan visar.

Vin till julskinkan: Lat42

Lat 42 Reserva 2014

Rioja, Spanien, Nr 2043, 99:-

 

Omdöme: Ett märkvärdigt bra vin för pengarna. Dessutom med alla klassiska Rioja-kännetecken på plats, som kryddigheten och vaniljtonerna från fatlagringen.


Rioja

ANNONS
ANNONS

Coto de Imaz Reserva 2015

Rioja, Spanien, Nr 2659, 119:-

Omdöme: Ett vin i en mer modern stil från en toppårgång, med tydlig fruktighet och strävhet.


Rioja

Marqués de Riscal Reserva 2016

Rioja, Spanien, Nr 2573, 159:-

Klassisk, välbalanserad och fokuserad rioja som bjuder på alla typiska kännetecken. Läs mer här.


Rioja

Baron de Ley Gran Reserva 2013

Rioja, Spanien, Nr 2768, 209:-

 

ANNONS
ANNONS

Omdöme: Smaskigt vin som trots lång lagring på fat uppvisar bra fruktighet med balanserad strävhet och fin syra. 


Rioja

La Rioja Alta Gran Reserva 890 2005

Rioja, Spanien, Nr 92384, 1.190:-

Omdöme: Superklassisk rioja med finess, komplexitet och mognadstoner. Prislappen kan tyckas hög, men vill man ha motsvarande kvalitet hos exempelvis en Bordeaux från samma årgång får man lägga till en ansenlig summa.


Rioja

Artadi Viña El Pison 2017

Rioja, Spanien, Ekologiskt, Nr 92967, 2.599:-

Omdöme: Artadi är en exklusiv producent som brutit med många konventioner i Rioja. Det här vinet är exempelvis från en enskild vingård, ekologiskt och saknar kvalitetsbeteckning. Ett fantastiskt vin för de som vill testa områdets fulla potential. Fortfarande ungt, och bör bli ännu bättre med ett par års lagring.