Veckans vinfynd – spansk klassiker från toppårgång

Uppdaterad: 12 nov. 2020Publicerad: 28 okt. 2020
En klassisk Rioja i högform från toppåret 2015 är Veckans vinfynd. Producenten Marqués de Riscal kan med fog hävdas ha lagt grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de RIscal
En klassisk Rioja i högform från toppåret 2015 är Veckans vinfynd. Producenten Marqués de Riscal kan med fog hävdas ha lagt grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja.

Det finns ett område som spelade en speciell roll när vi i Sverige gick från att vara ett sprit- till ett vindrickande folk. Spanska Rioja, med sina mjuka viner, blev för många en inkörsport till vinets värld. Firman Marqués de Riscal bidrog i högsta grad till den nya vinvågen.

ANNONS
ANNONS

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal.

1858 tog han med sig 9.000 vinstockar från Bordeaux, inklusive Cabernet Sauvignon, som planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego i Rioja. Även om franska druvsorter fortfarande odlas i Rioja, är inhemska Tempranillo idag den helt dominerande sorten för röda viner.

Ekfatslagring blev Riojas signum

Markisen använde kunskapen han plockat upp i Bordeaux för att helt omdana vinmakandet i Rioja. Traktens viner hade tidigare mest lagrats på lerkrus, men nu blev ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal kan med fog hävdas ha lagt grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Företaget ägs idag av hans ättlingar.

För den som besöker området har numera Marqués de Riscal en egen restaurang på ägorna, som dessutom ståtar med en Guide Michelin-stjärna.

Marqués de Riscal Reserva 2015

Rioja, Spanien, Nr 2573, 159:- Beställ här

Omdöme: Komplex doft och något mogen smak med inslag av mörka bär, örter, kryddor, tobak, choklad och en tydlig men balanserad vaniljton från fatlagringen. Lång avslutning med bra syra och avrundade tanniner.

Marqués de Riscal Reserva 2015 är gjort av 80% Temrpanillo och 10% var av Mazuelo och Graciano. Druvorna handplockas och kommer uteslutande från egna vingårdar där vinstockarna är över 15 år gamla. Vinet lagras i 24 månader på fat av amerikansk ek, och ytterligare minst ett år på flaska.

En av de bästa årgångarna

Det här är ett vin som funnits länge i Sverige, och brukar konsekvent vara ett bra köp om man söker en mer klassisk Rioja. 2015 rankas som en av de bästa årgångarna någonsin i Rioja, och den här speciella årgången tycker jag lyfter Marqués de Riscal Reserva ett extra snäpp.

Vinet passar kanske bäst till klassiska kötträtter, speciellt till lamm eller vilt. Även gott till ostbrickan. Lufta gärna vinet någon halvtimme innan servering.

<< Vecka 42 Veckans vinfynd Vecka 46 >>

ANNONS
ANNONS
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.