Efter att ha bott i Portugal i många år klappar hjärtat lite extra för just portugisiska viner. Portvin och Madeira i all ära – men det görs fantastiskt många bra vita och röda bordsviner i landet.

De allra flesta ser vi aldrig röken av i Sverige, och det är synd på så rara druvor. Dessutom är priserna väldigt konkurrenskraftiga. Här finns stor potential – så skärp er nu importörer och inköpare på Systembolaget!

Glädjande nog kommer Veckans vinfynd Alvarinho Contacto 2019 från Portugal och vindistriktet Vinho Verde, i landskapet Minho. Allra längst norrut i landet ligger subregionen Monção och Melgaço, där Albarinhodruvorna hämtas till det här vinet. Druvsorten anses dessutom ha sitt ursprung just i det här området.

Flying winemaker – fixstjärnan Anselmo Mendes

Vinmakaren Anselmo Mendes är en fixstjärna inom den portugisiska vinbranschen. Han har fått en mängd utmärkelser, och är internationellt uppmärksammad. Han arbetar som så kallad ’flying winemaker’, och gör viner i flera distrikt i Portugal såväl som i andra länder. 

Störst uppmärksamhet har han dock fått för sitt arbete med viner från Vinho Verde. Här blandar han traditionella tekniker med det allra senaste inom vinframställning, med mycket goda resultat.

Alvarinho Contacto 2019

Vinho Verde, Portugal, Nr 6707, 120:-, beställ här.

ANNONS
ANNONS

Omdöme: Ung, mycket fruktig doft med inslag av päron och tropiska frukter. Relativt lätt, mycket fräsch, frisk och fruktig smak av päron, passionsfrukt, gröna äpplen, citrus samt mineraltoner. Frisk syra med en lätt, men angenäm kärvhet. Ett karaktärsfullt vin med god avslutning.

Vinet är framställt av druvsorten Alvarinho (eller Albariño på spanska), som jag tidigare framhållit som en av mina vita favoritdruvor. Här har Anselmo Mendes låtit vinet jäsa med sina druvskal. Sedan lagras det på sin fällning i 3 månader, vilket bidrar till mer karaktär och ökad komplexitet.

När jag smakar det här vinet hamnar jag direkt framför en skaldjursplatå i en liten restaurang vid atlantkusten. Det känns som den optimala kombinationen av mat och vin. Även lättare fisk- och vegetariska rätter kan fungera utmärkt.

 

<< Vecka 17 Veckans vinfynd Vecka 19 >>