Dagens PS

Vinfyndet: full pott till Anselmo Mendes

Vinfyndet Alvarinho Contacto 2020 görs av druvsorten Alvarinho, här från distriktet Vinho Verde i nordligaste Portugal. (Foto: Anselmo Mendes)
Vinfyndet Alvarinho Contacto 2020 görs av druvsorten Alvarinho. Druvsorten har sitt ursprung i distriktet Vinho Verde i nordligaste Portugal. (Foto: Anselmo Mendes)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 29 jan. 2021Publicerad: 29 jan. 2021

Vinmakaren Anselmo Mendes är en fixstjärna inom den portugisiska vinbranschen. Han har fått till en riktig fullträff med sitt vita vin Alvarinho Contacto 2020 från distriktet Vinho Verde.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att ha bott i Portugal i många år klappar hjärtat lite extra för just portugisiska viner. Portvin och Madeira i all ära – men det görs fantastiskt många bra vita och röda bordsviner i landet. De allra flesta ser vi aldrig röken av i Sverige, och det är synd på så rara druvor.

Desto roligare att kunna tipsa om ett riktigt superfynd på Systembolagets hyllor. Den tidigare årgången av Alvarinho Contacto utnämnde vi förra året till ett av Veckans vinfynd. Den nya årgången 2020 är ännu bättre, och får full pott med betyget 5 PS.

Portugisiska vinmakaren Anselmo Mendes gör spännande vita viner på druvsorten Alvarinho.

Portugisiska vinmakaren Anselmo Mendes gör spännande vita viner på druvsorten Alvarinho.

Flying winemaker – fixstjärnan Anselmo Mendes

Vinmakaren Anselmo Mendes har fått en mängd utmärkelser, och är internationellt uppmärksammad. Han arbetar som så kallad ’flying winemaker’, och gör viner i flera distrikt i Portugal såväl som i andra länder. 

Störst uppmärksamhet har han dock fått för sitt arbete med viner från distriktet Vinho Verde, allra längst norrut i Portugal. Här blandar han traditionella tekniker med det allra senaste inom vinframställning, med mycket goda resultat.

Alvarinho Contacto 2020

Vinho Verde, Portugal, Nr 6707, 120:-

ANNONS

 

Omdöme: Ung, mycket fruktig doft med inslag av päron och tropiska frukter. Relativt lätt, mycket fräsch, frisk och fruktig smak av päron, passionsfrukt, gröna äpplen, citrus samt mineraltoner. Frisk syra med en lätt, men angenäm kärvhet. Ett karaktärsfullt vin med god avslutning.

Vinet är framställt av druvsorten Alvarinho (eller Albariño på spanska). Från subregionen Monção och Melgaço hämtas druvorna till just det här vinet, där druvsorten också anses ha sitt ursprung. Anselmo Mendes har låtit vinet jäsa med sina druvskal, för att sedan lagras på sin fällning i 3 månader.

När jag smakar det här vinet hamnar jag direkt framför en skaldjursplatå i en liten restaurang vid atlantkusten. Det känns som den optimala kombinationen av mat och vin. Andra lättare fisk- och vegetariska rätter fungerar också utmärkt.

 

Läs mer: Duellen – Leif GW Persson mot Leif Mannerström

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS