Dagens PS ställer två kändisviner mot varandra. Vilken Leif går segrande ur matchen?

ANNONS

Dagens PS har provat ett antal kändisviner ur Systembolagets sortiment, nyfikna att utforska sanningshalten i Leif GW Perssons uttalande i SvD Perfect Guide att ”kändisviner är obegripligt usla”. Självfallet har vi inkluderat GWs Röda, som inte bara är det bäst säljande kändisvinet just nu, det är dessutom det bäst säljande röda vinet överhuvudtaget över 100 kr hos Systembolaget. 

Vår slutsats är att det i allmänhet finns betydligt bättre alternativ i samma prisklass för de flesta kändisvinerna. Att kalla dem ”usla” känns dock lite väl provokativt.

Vi hittade dock flera positiva överraskningar och valde ut en av dem från Systembolagets beställningssortiment. Det är en nyligen lanserad röd Côtes du Rhône med restauranglegendaren Leif Mannerström som avsändare. Sedan tidigare finns det en vit Leif Mannerström Sauvignon Blanc i ordinarie sortiment som nyss bytt årgång, även den föll oss i smaken. 

Michelin-stjärna i ett decennium

Leif Mannerström tillhör den första vågen av kockar och restauratörer som ritade om den gastronomiska kartan i Sverige. Han drev under många framgångsrika år restaurang Sjömagasinet i Göteborg där han lyckades försvara sin Michelinstjärna under ett helt decennium. Dessutom utnämnd till Kockarnas Kock inte mindre än tre gånger. Liksom Leif GW Persson är Leif Mannerström även en flitig författare, med ett dryga 20-tal böcker om mat på sitt samvete.

Både GW och Mannerström har valt att samarbeta med varsin mindre vinimportör för att ta fram sina viner. Rent kommersiellt har Leif GW Persson hittills ett överlägset övertag, men vem har det bästa vinet?

Leif Mannerström Côtes du Rhône 2018

Rhonedalen, Frankrike, Nr 73509 (beställningssortiment), 119:- [Beställ här]

ANNONS
ANNONS

Omdöme: Harmonisk smak, generös fruktighet med inslag av mörka bär, viss kryddighet och fin balans mellan frukt, syra och strävhet.

Ett riktigt gott vin och en ovanligt välbalanserad Côtes du Rhône för prisklassen. Fungerar bra med lite kraftigare maträtter, Mannerström föreslår en klassisk Entrecôte med bearnaise till. Går också utmärkt att dricka ett glas med lättare tilltugg för de som gillar ett smakrikt rött vin.

2018 var en toppårgång för Côtes du Rhône-viner. Druvsorterna Syrah, Grenache och Mourvèdre från äldre vinrankor och delvis ekologiska vingårdar ger den här duellens vinnarvin. 

 

 

ANNONS
ANNONS

GW:s Röda 2018

Tejo, Portugal, Nr 72139, 109:- [Beställ här]

Omdöme: Rättfram och kraftig smak, något sötaktig med inslag av blåbär, björnbär, plommonsylt och kryddiga toner. Tydlig strävhet med lite stumt slut.

Ett publikt vin i en stil som liknar de Primitivo- och Zinfandelviner som varit enormt framgångsrika i Sverige, med kraftig smak och viss sötma. Kommer nog mest till sin rätt som grillvin.

Druvsorterna Aragonez, Castelão och Cabernet Sauvignon från portugisiska distriktet Tejo, utgör basen i GW:s röda. Portugal erbjuder många spännande och mycket prisvärda viner, varav de flesta saknas i det svenska utbudet. Tyvärr infrias inte riktigt förväntningarna efter att ha läst Leif GW Perssons beskrivning på etiketten för GW:s Röda – men det räcker till en något tveksam trea i betyg.