Kärt barn har många namn. Så även slaktarbiffen som Dagens PS rekommenderar att du slänger på grillen i sommar om du inte redan gjort det. 

ANNONS

Slaktarbiff, njurtapp eller onglet som det heter på franska är en smakrik och mycket prisvärd styckdel av nöt, som allt fler grillmästare fått upp ögonen för. Inte minst sedan Sveriges köttätare blivit bättre på utforska nya styckdelar.

Till formen ett v och placerad mellan djurets lungor är slaktarbiff en kraftfull muskel med relativt grova fibrer som enkelt förklarat håller organen på plats inuti kossan.

Namnet slaktarbiff syftar till tidigare generationers slaktare som gärna tog till vara den möra och saftiga köttbiten.

Slaktarbiff
Slaktarbiff kan grillas hel som den är, eller delas i två delar. (Bild: TT)

Enkel att tillreda

Det som skiljer slaktarbiff från liknande styckningsdetaljer som det ofta finns två av är det bara kommer en slaktarbiff eller njurtapp per ko.

Tillredningsmässigt kan den antingen grillas hel som den är, eller delas i två separata och möra bitar. Du skär då bara bort senan som löper igenom köttbiten innan du lägger den på grillen.

ANNONS
ANNONS

Tips! Oavsett vilken innertemperatur du föredrar på din slaktarbiff är det bra att låta köttet vila en stund före servering.

Eftersom slaktarbiff är relativt blygsam till sin storlek är den enkel att tillreda. Som allra godast blir den förstås om du grillar den, förslagsvis med färsk grillad sparris till som du lindar in i några skivor bacon och eller serverar med lite parmesan och en skvätt olivolja på toppen.

I vinglaset föreslår vi att du har en Fontanafredda Coste Rubin, en härlig Barbaresco från Piemonte som matchar köttets karaktär på bästa sätt.

Så grillar du njurtapp

1. Plocka fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat.

2. Placera slaktarbiffen på grillen och låt den gå på hög värme så att den får färg på båda sidor. Låt sedan köttet gå på indirekt värme mot slutet av tillagningstiden.

ANNONS
ANNONS

3. Använd dig gärna av en köttermometer så är det enklare att uppnå önskad innertemperatur.

4. Låt köttet vila under tio minuter. Skär sedan upp det i mindre portionsbitar och servera.

Läs även: Veckans röda – det perfekta grillvinet [Dagens PS]