Förfalskningar av italienska märkesvaror kommer i alla former. Just nu är det matfusk som toppar listan på den illegala marknaden, till ett värde som tangerar miljardbelopp. Och gladast av alla är maffian. 

ANNONS

Det handlar om den där maten som av förklarliga skäl får människor att vallfärda till Italien. Ostarna. Salamin. Olivoljan. Vinerna. Alla delikatesser som står så högt på den kulinariska listan att de återkommande förfalskas.

Det innebär i praktiken att två av tre italienska matvaror som säljs utomlands är rena förfalskningar, och att den italienska specialpolisen NAS dagligen slår till mot misstänkta livsmedelsproducenter och restauratörer, skriver Dagens Industri. 

Missa inte: Så mycket must kan du dricka i påsk utan bli full [Dagens PS]

Parmesan, olivolja och viner

Så hur yttrar sig ett matbedrägeri och vad skiljer det från exempelvis falska modevaror?

Till de vanligaste bedrägerierna hör parmesanosten, men även mozzarella, pecorino och gorgonzola. För att inte tala om viner.

Enligt Salvatore Pignatelli, chef för NAS, kan matfusk också handla om olivolja som aldrig varit i närheten av en oliv, vilket snabbt avslöjas i NAS labratorier. En förfalskning som ”i bästa fall bara lurar konsumenten på pengar”.

För självklart finns det också en hälsovådlig aspekt med att förfalska livsmedel. Och så den ekonomiska förstås.

Missa inte: Här är drycken som smakar allra bäst uppe i luften [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Matfusk för 1 300 miljarder

Just nu uppnår värdet på förfalskade matvaror 120 miljarder euro, motsvarande närmare 1 300 miljarder kronor. En svidande siffra som enligt livsmedels- och jordbruksorganisationen Coldiretti, slår som allra hårdast mot exporten.

”Om vi kunde stoppa matpiraterna skulle det innebär runt 300 000 extra arbetstillfällen för hederliga producenter. De ekonomiska skadorna är enorma, summorna svindlande”, säger Etttore Prandini, vd för Coldiretti.

Läs även: Topplistan: Systembolagets bästa rosévin på box [Dagens PS]

Läs även: Veckans vintips: Vinerna som tickar alla boxar [Dagens PS]

Ökat grepp från maffian

I takt med att matfusket ökar, eskalerar också den organiserade brottslighetens kontroll över den illegala mathandeln.

Den maktkampen framgår av Coldirettis årliga rapport ”Agromafie”, som visar att den italienska maffians omsättning på området ökade med 12,5 procent i fjol. En ökning som i reda pengar landar på 250 miljarder kronor bara inom jordbruket.

Lita på magkänslan

Det för oss givetvis till frågan hur konsumenter bäst skyddar sig mot förfalskningar?

Här är ett av NAS-chefen Pignatellis mer handfasta tips faktiskt magkänslan. Ett mycket lågt pris för en dyr matvara innebär sannolikt att det döljer sig något annat i förpackningen än vad som anges, skriver Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Tänk även på att köpa dina matvaror från etablerade och seriösa aktörer och att läsa igenom varuförteckningen nogsamt.

Vill du läsa mer om mat och vin ur ett internationellt perspektiv? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar:

Stora vinbluffen – fem dömda för fejkade flaskor [Dagens PS]

Läs även: Ryssar bakom champagne-boom i Gulfländerna [Dagens PS]