Exporten av champagne från Frankrike till Gulfländerna och Turkiet flödar som aldrig förr, och mycket talar för att det är de ryska medborgarnas förtjänst. 

ANNONS

Ända sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022, och västländerna stängde dörren,  har ryska medborgare sökt sig till Gulfstater som Förenade Arabemiraten, Qatar och Saudiarabien, men även Turkiet.

En utveckling som ett drygt år senare ser ut att ha gynnat champagneexporten till både Gulfländerna och Turkiet,  som ökade avsevärt under 2022, skriver Bloomberg.

1,9 miljoner flaskor champagne

Enligt färska siffror från handelsorganisationen Comite Champagne skickade franska producenter omkring 1,9 miljoner flaskor champagne till Förenade Arabemiraten i fjol. En ökning med 75 procent.

På liknande vis har exporten till Turkiet ökat med 120 procent.

Parallellt med detta har champagneexporten från Turkiet till Ryssland ökat med 182 procent under samma period, enligt siffror från handelsdataföretaget Trade Data Monitor.

Missa inte: Topplistan: Fem bästa rosévinerna på box [Dagens PS]

champagne
Under 2022 skickade franska producenter omkring 1,9 miljoner flaskor champagne till Förenade Arabemiraten. (Foto: Unsplash)

Toppar listan över bostadsköp

För att förstå hur detta gått till, behöver vi vrida tillbaka klockan till tiden efter Rysslands invasion av Ukraina, då sanktioner fick ryska medborgare att styra kosan till exempelvis Förenade Arabemiraten, och bland annat konsumera champagne, men också fastigheter.

Enligt uppgift från det Turkiska statistikinstitutet stod ryska medborgare bakom så mycket som 16 312 bostadsköp i fjol och rankades även högt som köpare i Dubai.

Fotbolls-VM gav ökad turism

Att deras närvaro stimulerat försäljningen av såväl fastigheter som champagne i Gulfländerna är därmed någorlunda klarlagt.

ANNONS
ANNONS

Ytterligare en förklaring till champagne-boomen är förstås fotbolls-VM som hölls i Qatar, vilket spädde på den totala turismen ytterligare, skriver Bloomberg. 

Relaterade artiklar:

Nytt Champagne-rekord – så hög är försäljningen[Dagens PS]