Den här veckan bjuder vi på ren och skär matglädje i form av gnocchi, pancetta och barbera. En rustik trio som faktiskt inte kan gå fel.

ANNONS

Älskat degknyte

Ja, tänk vad ett litet degknyte kan göra för själ och hjärta. Gnocchi är onekligen en trösterik anrättning. Dessutom smidig att förbereda. Här smörstekt och i gott sällskap av rimmat och lufttorkat sidfläsk, spetskål och äpple. Och så en stor näve parmesan förstås.

För receptet står i vanlig ordning matgurun, kocken och sommelieren Raymond Almert, som föreslår att vi skålar in helgen med ett glas Gheppio Barbera d’Alba från Piemonte.

Hopp om livet med andra ord.

Gnocchi
Gnocchi med pancetta, spetskål, äpple och parmesan. Vad kan rimligen gå fel? (Foto: Raymond Almert)

Smörstekt gnocchi med pancetta, spetskål, äpple och parmesan

Ingredienser:

Gnocchi

1 kilo skalad, mjölig potatis

1 ägg och 1 äggula

Mjöl

500 gram pancetta skuren i bitar

ANNONS
ANNONS

1 äpple, skalat och rivet

1 liten spetskål skuren i mindre bitar

2 kvistar rosmarin

1 vitlöksklyfta

Parmesan

Så här gör du:

1. Börja med att skala 1 kilo potatis, av det mjöliga slaget. Lägg i en kastrull med kallt, saltat vatten och koka tills de är färdiga, cirka 20-25 minuter.

2. Häll av vattnet genom ett durkslag, men låt potatisen ligga kvar och kylas ner under ett par minuter. Pressa sedan potatisen i en potatispress på en arbetsyta.

3. Knäck ner ett ägg och en äggula i potatisen, salta och peppra. Börja knåda samman till en deg genom att tillsätta lite mjöl i taget. Tillräckligt mycket mjöl har du när din potatisblandning format sig till en slät och spänstig deg som du kan rulla ut.

4. Dela degen i fyra delar och rulla ut till långa korvar. Skär därefter varje del i bitar som mäter ungefär 1-2 centimeter. Placera gnocchin på en plåt med bakplåtspapper så att de inte fastnar i varandra. Mjöla dem lätt.

ANNONS
ANNONS

5. Skölj ur grytan du kokade potatisen i och koka upp nytt vatten, även det saltat. Ta även fram två stekpannor, varav en av det större slaget som du smälter en stor klick med smör i, på medelhög värme.

6. Skär pancettan i mindre bitar, och grovhacka två kvistar med rosmarin och en vitlöksklyfta. Riv äpplet grovt och krama ur vätskan. Skär även ner spetskålen i mindre bitar.

7. Stek pancettan den mindre pannan, tills det är krispigt och nästan färdigt. Tillsätt rosmarin, spetskål och vitlök. Stek under en minut och lägg i det rivna äpplet, ta därefter bort stekpannan från värmen.

8. Lägg ned gnocchin i det kokande vattnet. Koka under cirka två minuter, tills de flyter upp till ytan, då är de färdiga!

9. Lyft upp gnocchin ur vattnet med en hålslev och lägg försiktigt ned i den stora stekpannan. Stek gnocchin i smöret under ett par minuter, tills de ät gyllenbruna och lite krispiga runt kanterna.

10. Servera i en djup skål och strö över blandningen med pancetta, rosmarin, spetskål, äpple och vitlök.

11. Toppa med riven parmesan. Servera med ett glas Gheppio Barbera d’Alba. Buon appetito!

 

Gheppio Barbera d’Alba. (Foto: Systembolaget)

I glaset

Gheppio Barbera d’Alba, 2019

Ursprung: Italien, Piemonte, Barbera d’Alba

ANNONS
ANNONS

Artikelnummer SB: 51753

Pris:  136 kronor

Smak och doft: Fruktig och rik doft med inslag av körsbär, viol och rosmarin. Smaken är mjuk och len, med en fin syra. Här finns även inslag av färska örter och röda bär som lyfter upp gnocchin på bästa vis.

Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

Till helgen: Sotad tonfisk med nudlar och sojamajjo [Dagens PS]

Till helgen: Pasta linguine med syrlig blåmusselsås[Dagens PS]

Till helgen: Kräftskagen på levain med löjrom [Dagens PS]