Dagens PS

Horribelt år för prosecco – skörden hänger löst

prosecco
Oförutsägbart väder, värmeböljor och översvämningar tillsammans med personalbrist utgör ett stort hot mot prosecco. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 sep. 2023Publicerad: 04 sep. 2023

Oförutsägbart väder och problem att få arbetskraft hänger över årets skörd av prosecco som går mot ett ”annus horribilis”. Kort sagt ett riktigt uselt år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En så kallad ”perfekt storm” med oförutsägbart väder, värmeböljor och översvämningar samtidigt som det är svårt att få tag i arbetskraft gör att odlare kallar årets arbete med prosecco för ett ”annus horribilis”.

Prosecco utmanas

Kombinationen har gjort att skörden står inför stora utmaningar för Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, sammanslutningen av odlare som normalt producerar 130 miljoner flaskor enbart för den brittiska marknaden, skriver The Drinks Business.

Även de druvor som överlever vädret riskerar att inte plockas i tid då italienska arbetare hellre väljer andra jobb, enligt fackförbundet CGIL.

ANNONS

Senaste nytt

”Hittar inte arbetare”

Innocente Nardi, ägare till vingården La Farra i hjärtat av Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore, håller med.

“Vi kan inte hitta arbetare, framförallt inte sådana med kompetens. Det är allt färre som är beredda att ta på sig manuellt arbete”, säger han till Daily Express.

Sandro Bottega, grundare av och vd för Bottega SpA, drar historiska paralleller.

ANNONS

“Jag kan inte minnas en skörd som den under de senaste 40 åren. I juli var jag optimist. Utifrån mängden sol och regn förutspådde vi ett att året skulle utmärka sig positivt, men nu är jag verkligen deprimerad”, säger han till La Repubblica.

Vill tona ned

När det gäller årets skörd försöker ordföranden för Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, Stefano Zanette, ändå tona ned farhågorna.

Till Telegraph säger han att det blir dåliga skördar i “begränsade områden”, men tonar ner oron för skörden som helhet.

Vi “väntar vi oss generellt sett inte de produktionsfall som man hade befarat”, säger Zanette.

Prosecco kan utplånas

På sikt väntar dock allvarligare problem än årets komplikationer.

Vetenskaplig forskning indikerar att vingårdar på bergssidor kan utplånas av de klimatförändringar vi ser.

“Risken är inte bara att förlora en jordbruksprodukt eller se ett landskap förändras, vilket påverkar den lokala ekonomin negativt. Risken är att förlora hela samhällens historia och deras kulturella rötter,” säger doktor Paolo Tarolli vid universitetet i Padova.

ANNONS

Läs även:

Britter skålar helst i prosecco på bröllopsdagen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS