Dagens PS

Fett jobbigt för kött när hushållen drar åt svångremmen

STOCKHOLM 2019-03-05 Rött kött i en köttdisk i Hötorgshallen Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 17 nov. 2023Publicerad: 17 nov. 2023

Producenter av kött världen runt har tuffa tider nu. När svångremmen dras åt i hushållen blir det ofta just köttinköp som får stryka på foten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efterfrågan på kött sjunker runtom i världen. Inflation som rusar, trög ekonomi och avstannande tillväxt slår hårt mot världens kötthandel uppger Bloomberg.

Dominoeffekt

Troligen sjunker både handel och produktion i världen i år enligt uppgifter från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

Det handlar om en dominoeffekt, där Kina har rollen av ge den första brickan en puff. Tillgången på grisar är hög, men efterfrågan har gått ned på grund av landets ekonomiska problem.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Mindre kött i hushållen

Hushållen håller igen, och troligen återhämtar sig inte priserna på fläsk förrän under andra halvåret 2024, enligt Bloomberg.

Nästa bricka som kan få sig en knuff är de amerikanska bönder som odlar sojabönor, och säljer dem som grisfoder till Kina.

Danish Crown bantar

Lite närmare oss i Sverige är Danish Crown, Europas största förädlare av kött, som under året skurit ned kostnader på grund av minskad försäljning i Kina, Japan och USA.

I USA minskar tillgången på nötkött eftersom lantbrukarna skurit ned på antalet nötdjur, och därmed blir det brist på kött att slakta och förädla – och till högre pris.

Öppnar för sydamerikanskt kött

Det öppnar å andra sidan dörren för nötkött från Sydamerika, som kan se efterfrågan på nötkött öka under de närmaste åren enligt Fernando Galletti de Queiroz, vd för regionens största nötköttsexportör, Minerva, uppger Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Så blir Norges superrika ännu rikare (Dagens PS)

Läs även: Kris för lyxbranschen – Burberrys aktie faller

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS