Många förknippar kanske Sauvignon Blanc med Loiredalen eller Nya Zeeland, men tänk att denna populära druva har en bredare repertoar än så. Här tipsar vi tillsammans med The Wall Street Journal om fem Sauvignon Blancs värda att lägga på minnet. 

ANNONS

Går det verkligen att producera riktigt bra Sauvignon Blanc i Makedonien? Det var en av flera frågor som The Wall Street Journals vinkrönikör Lettie Teague ställde sig i jakten på nya, spännande viner från en mycket älskad druva.

Det ledde till såväl nya bekantskaper som en och annan överraskning. För faktum är att druvor som Sauvignon Blanc framgångsrikt produceras världen över, även om inbitna vinkännare bestämt skulle hävda att Loiredalen är både druvan och vinets korrekta hemvist.

Här listar vi fem vinfynd som bevisar motsatsen.

1. Shaw + Smith Adelaide Hills Sauvignon Blanc – Australien, 2021
Mycket syra och toner av citrus och persika gör det här vinet till en vinnare om du vill bjuda på en annorlunda upplevelse av Sauvignon Blanc.

Ett välgjort vin från Adelaide Hills i Australien som enligt Vivino gör sig utmärkt till skaldjur, men även matchar vegetariskt och syrligare ostar.

2. Robert Goulley Saint-Bris Sauvignon –Frankrike, 2021
En ljus syra, men även mineraltoner återfinns i det här vinet som stammar från vinappellationen Saint-Bris i Frankrike.

ANNONS
ANNONS

Ett vin från vinproducenten Goulley, som enligt Lettie Teauge för tankarna till både Chardonnay och Chablis.

3. Alpha Estate Sauvignon Blanc –Grekland, 2021
Bakom Alpha Estate Sauvignon Blanc ligger ett nogsamt val av jordmån. Detsamma gäller för den svala platsen som kan vara svår att finna i Grekland.

Färdigheter som Alpha Estates vinmakare Angelos Iatridis lärt sig i franska Bordeaux och här bemästrar. Resultatet är ett moget och rikt vin med fina toner av citrus.

4. Golan Heights Winery Gilgal Sauvignon Blanc – Golan Heights, Israel 2021
Att Sauvignon Blanc-druvan kan trivas på högre höjder är det här vinet från Golan Heights i Israel ett tydligt bevis på.

Här har man framgångsrikt odlat druvan sedan vingården startades 1976 och anser den än i dag var en av de bästa. Vinet är enligt Lettie Teague även det en fröjd att dricka, med fräscha och saftig toner av lime.

ANNONS
ANNONS

5. Chateau Ste. Michelle Horse Heaven Vineyard Sauvignon Blanc – Washington, USA, 2021
Krispigt, livligt och piggt är detta vin från Washington i USA, som bär spår av örter och citrus.

Ett lättdrucket vin Sauvignon som du med fördel avnjuter till en bit getost till eller serverar till stekt scampi.

Samtliga vinförslag i den här artikeln har tagits fram av The Wall Street Journal och kan i vissa fall beställas via Vivino.

Läs även: Tredje gången gillt för prisbelönt kändisvin [Dagens PS]

Läs även: Rekordår för dryckesbranschen – som expanderar [Dagens PS]