Under december lanserar Systembolaget många nya viner. En hel del är exklusiva viner i små kvantiteter. För den som vill ge den vinintresserade något spännande under granen kan det vara svårt att hitta rätt. Här får du tips om vin och drycker till julklapp i olika prislägen.

ANNONS

I december brukar Systembolaget traditionellt lansera en hel del exklusiva viner, så även i år. Många av nyheterna jag provat är bra och välgjorda viner. Prisnivån speglar dock oftast kvaliteten, vilket gör att det är relativt ont om fynd.

December är även den största försäljningsmånaden under året, vilket innebär att de mest eftersökta vinerna snabbt säljer slut. Om vinet du söker är slutsålt, finns det ofta bra alternativ. Fråga gärna butikspersonalen, många är vinkunniga och kan ge dig goda råd. 

Nedan följer tips om fyra viner som på olika sätt är lite speciella för en vinkännare. Gemensamt är att det är mycket vin för pengarna. Läs även om en prisbelönt svensk whisky för den som vill ha något starkare.

Julklapp vin

Tenuta San Guido Le Difese 2018

Toscana, Italien, Nr 92558, 199:- (rött vin)

Italiens antagligen mest berömda vin heter Sassicaia och kommer från producenten Tenuta San Guido i Toscana. Årgång 2017 släpps nu i december för 1.749:-, ett väldigt bra vin. Jag tycker dock att Le Difese, som lite slarvigt kan kallas för firmans tredjevin, ger allra mest valuta för pengarna.

ANNONS
ANNONS

Omdöme: Le Difese 2018 är ett mycket välgjort vin av huvudsakligen Cabernet Sauvignon med nyanserad smak av svarta vinbär, choklad, örter och en fin ton av ekfat. Tillgängligt redan nu även om det kan sparas och utvecklas ytterligare. Hur gott som helst.


Julklapp vin

Immelen 2019

Kullaberg, Skåne, Sverige, Nr 91216, 449:- (torrt, vitt vin)

Det här är ytterligare ett bevis för att det går att göra riktigt bra viner i Sverige. Vinfirman Kullabergs Vingård har nyligen utsetts till Årets Skånska Dryckesproducent – ett utmärkt val. Dessutom har Kullaberg nyligen vunnit två guldmedaljer i den internationell vintävlingen PIWI Wine Awards, varav den ena gick till just Immelen 2019. 

Omdöme: Fruktig, rejält frisk och aromatisk smak av päron, persika, citrus, nötter med en tydlig ton av ekfat. Komplext vin, med bra balans mellan den mycket friska syran och en avrundande fyllighet. Immelen 2019 är framställt huvudsakligen av Solaris, där ungefär hälften har jäst på ståltank och hälften på ekfat.


Julklapp vin

Charles Heidsieck Millésime 2012

Champagne, Frankrike Nr 90052, 799:- (torrt, mousserande vitt vin)

ANNONS
ANNONS

Champagnehusens prestige-cuvéer är ofta fantastiska viner, med kända namn som Dom Pérignon, Comtes de Champagne och Cristal. Jag anser dock att firmornas årgångsbetecknade champagner ofta är ’the sweet spot’ när det gäller förhållandet mellan pris och kvalitet. Charles Heidsieck, som pysslat med bubbelvin sedan mitten av 1800-talet, har fått till en fullträff med sin champagne från den utmärkta årgången 2012. 

Omdöme: Elegant, komplex, frisk smak med utmärkt balans. Toner av äpplen, persika, citrus, rostat bröd och mineral. 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay, från sammanlagt 10 olika grand- och premier cru-byar, ger vinet både elegans och karaktär.


Julklapp vin

Vega Sicilia Valbuena 2015

Ribera del Duero, Spanien, Nr 95161, 1.250:- (rött vin)

Spaniens, och kanske ett världens mest kända viner är Vega Sicilia Unico. Långt innan distriktet Ribera del Duero blev klassificerat, var firmans viner kultstämplade. Även om Vega Sicilia Valbuena kostar mindre än Unico, ska det inte ses som ett ’andravin’. Det anser i alla fall ansvarige Javier Ausás på Vega Sicilia, utan vinet bör istället bedömas på egna meriter.

Omdöme: Vega Sicilia Valbuena 2015 är ett oerhört koncentrerat vin av huvudsakligen Tempranillo med komplex, ung smak av mörka bär, kryddor, kaffe, choklad, och en tydlig ton av ekfat. Vinet är ungt och rejält strävt, och bör helst sparas i minst ett par år för att utvecklas ytterligare. Årgången tillhör de bästa någonsin.

ANNONS
ANNONS

Julklapp vin

Mackmyra Brukswhisky

Gävleborg, Sverige, Nr 10430, 439:- (starksprit)

Med snart 20 år på nacken har väl de flesta hört talas om den svenska whiskyn från Mackmyra. Framgångarna för firman har säkert också inspirerat många av de små lokala tillverkare av destillat som dykt upp i Sverige. Vad de flesta kanske inte vet är att Mackmyra Brukswhisky har vunnit många utmärkelser – whiskygurun Jim Murray har exempelvis tilldelat den 95,5 av 100 poäng.

Omdöme: Fokuserad och frisk, fruktig, maltig smak med inslag av melon, honung och vanilj från lagringen på huvudsakligen bourbon-fat. Mycket välbalanserad whisky som är lätt att tycka om.

Läs mer: Adventstider: Vilken är årets bästa glögg?