Dagens PS

Adventstider: Vilken är årets bästa glögg?

I Sverige säljs över 5 miljoner liter glögg årligen. Vår vinexpert tipsar om vilken glöggsort som är bäst i år. (Foto: Claudio Bresciani / TT)
I Sverige säljs över 5 miljoner liter glögg årligen. Vår vinexpert tipsar om vilken glöggsort som är bäst i år. (Foto: Claudio Bresciani / TT)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 26 nov. 2020Publicerad: 26 nov. 2020

Nu närmar sig första advent, och för många är det en tradition att smaka årets första glögg på söndag. Utbudet av olika glöggsorter ökar ständigt – men vilken glögg ska du välja i år?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryddade och sötade viner har en lång historia, inte bara i vårt land. Seden sträcker sig troligen ända tillbaka till tiden för de allra första vinerna. Det är nog befogat att tänka sig att smaken och kvaliteten varierade högst betänkligt från amfora till amfora. Genom att tillsatta kryddor och socker upptäckte de tidiga vinmakarna att vinerna smakade bättre och höll längre.

I Sverige säljs stora volymer av glögg under veckorna fram till jul- och nyårshelgen. Från början var utbudet tämligen magert, men det senaste decenniet har antalet olika glöggsorter formligen exploderat.

Nu hittar vi allt från halvtorrt till supersött, vitt till roséfärgat till rött, allehanda smaksättningar, alkoholfritt till alkoholstarkt, ja till och med mousserande glögg finns i Systembolagets sortiment. Det sistnämnda tycker jag att man kan hoppa över – bubblor i glöggen smakar ungefär så illa som det låter.

Vinnaren från traditionsrik firma

Även om jag är för experimentlusta och att prova nya smaksättningar, så är jag uppenbarligen glöggtraditionalist. Valet i år faller på en starkglögg från Sveriges äldsta vinhandlare: Tegnér & Son.

Företagets verksamhet går tillbaka till 1880, då firman Tegnér & Wilcken grundades. Hur mycket av originalreceptet som återstår i årets glögg är oklart, men alla klassiska ingredienser i ’svensk’ glögg sitter på plats. 

Kryddor och socker i all ära, men det går aldrig att helt trolla bort ett dåligt basvin. Tegnér & Son använder troligen ett basvin av bättre kvalitet än många av konkurrenterna, vilket ger resultat i provningen. Basvinet är dessutom ekologiskt.

Tegnér & Son levererar årets vinnande glögg. Christer Tegnér ligger även bakom Sveriges just nu mest sålda vinvarumärke – GW:s viner.

Tegnér & Son levererar årets vinnande glögg. Christer Tegnér ligger även bakom Sveriges just nu mest sålda vinvarumärke – GW:s viner. (Foto: Fredrik Etoall)

ANNONS

Branschlegenden Christer Tegnér pysslar för övrigt inte bara med glögg. Med gamle kompisen Leif GW Persson som frontfigur ligger han bakom Sveriges just nu mest sålda vinvarumärke. Nyligen lanserades påpassligt även GW:s Bubbel. För den som inte kan få nog av kriminologiprofessorn, går det alltså att skåla in det nya året med buteljer som pryds av mångsysslaren Persson.

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg

Sverige, Ekologisk, Nr 96002, 89:- Beställ här

Omdöme: Klassisk, kryddig och söt med lagom eldighet. Smak av russin, mörka körsbär, nejlika, kanel och kardemumma.

Tegnér & Son gör även en variant med lägre alkoholhalt, 12% istället för 14,5%, och med något lägre sockerhalt (130 g/l). Även den är ett mycket bra val om man föredrar en lättare variant.

 

Läs mer: Superdeals: 5 vinfynd från 5 länder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS