Dagens PS

Fem goda viner till midsommar

Midsommardans, sill och potatis - kanske så svenskt det kan bli. Till helgens andra maträtter tipsar vår vinexpert om 5 fyndviner. (Foto: Pixabay)
Midsommardans, sill och potatis - kanske så svenskt det kan bli. Till helgens övriga maträtter tipsar vår vinexpert om 5 fyndviner. (Foto: Pixabay)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 21 juni 2021Publicerad: 21 juni 2021

Midsommarstång, små grodorna och snaps – kan det bli mer svenskt? Midsommar bjuder på många tillfällen att äta gott och fira lite extra. Vår vinexpert tipsar om fem smakrika viner till midsommar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den begåvade Tage Danielsson sa i något sammanhang att Midsommar var praktiskt ur journalistisk synvinkel. Man kan nämligen återanvända tidigare års rubriker och artiklar: ’Bråkig midsommarhelg enligt Polisen’. 

Likaså är väl menyn given och återkommande för de flesta svenskar – sill och potatis. Till det väljer jag alla gånger en god öl och kanske en liten snaps istället för vin. Men midsommar innehåller ju flera måltidstillfällen, och ett gott vin förgyller alltid festen.

Rättframma viner passar bäst utomhus

Min upplevelse är att finstämda viner inte riktigt kommer till sin rätt utomhus. Det kan vara knepigare att hålla lagom temperatur (läs mer här), och det tillkommer så mycket andra doftintryck. Tydliga och rättframma viner brukar fungera bäst.

Här har jag valt ut fem smakrika viner som kan passa till helgen. Trevlig midsommar!

I bersån eller som aperitif

En sval rosé känns given. Här ett vin från Provence i en modern, mycket lättdrucken stil. Torrt, men med en nästan godisliknande fruktighet och lite örtig karakär. Fungerar även till mat (läs mer om vinet här).

Domaine de Collavery Rosé 2019, Coteaux d’Aix-en-Provence, Frankrike, Nr 2859, Pris 97 kr

ANNONS

Domaine de Collavery Rosé 2019, vin till midsommar


Till Toast Skagen eller laxen

Lite fetare fisksorter eller fiskrätter passar till vita viner med rik smak och fräsch syra. Vid foten av Pyrenéerna ligger regionen Picpoul de Pinet, där den vita druvan Picpoul Blanc odlas till det här vinet. Den ger ett torrt vin med en ganska fyllig, god och fruktig smak av persika och melon med bra syra och lång eftersmak.

Picpoul de Pinet Villa Blanche 2018, Picpoul de Pinet (Languedoc), Frankrike, Nr 2588, Pris 119:-

Picpoul de Pinet Villa Blanche 2018, vin till midsommar


Med grillade skaldjur och sommarsallad 

ANNONS

En fräsch sommarsallad, gärna med färskpotatis och sparris för de som föredrar vegetariskt, och rött ris som tillbehör. Havskräftor eller större räkor, penslade med vitlök och färska örter, på grillen. En stabil Chardonnay från Kalifornien, torr, fruktig och god med lätt ekton och bra syra – det blir en perfekt kombination och måltid.

Bonterra Chardonnay 2018, Kalifornien, USA, Nr 16632, Pris 139:-, Ekologiskt

Bonterra Chardonnay 2018, vin till midsommar


Klassikern – hamburgare och grönsaker på grillen

Rikligt med grönsaker på grillen är underbara tillbehör till en klassisk hamburgare. Färsk lök, zucchini, aubergine, tomater – det mesta blir gott. Och till hamburgare dricker vi naturligtvis ett bra vin.

Loxarel Sense a Pèl kommer från spanska Penedès, men smakar som en dyrare Cabernet Sauvignon från USAs västkust – mycket av allt! Fyllig, fruktig smak med rejäla ektoner. Även det argentinska vinet Quara, gjort på druvan Malbec från en enskild vingård, är ett riktigt kraftpaket. Mycket god, balanserad smak, stabil frukt, bra strävhet och syra med inslag av ekfat.

Loxarel Sense a Pèl 2017, Penedès, Spanien, Nr 2454, Pris 139:-, Ekologiskt

ANNONS

Loxarel Sense a Pèl 2017, vin till midsommar

Quara Single Vineyard Malbec 2017, Cafayate, Argentina, Nr 6551, Pris 159:-

 

Läs mer: Vinskolan del 1: Så enkelt höjer du smakupplevelsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS