Dagens PS

Tre roséviner för varma dagar

Varma dagar kan ett glas svalt rosévin vara helt rätt. Vår vinexpert tipsar om tre fynd från Systembolagets ordinarie sortiment. (Foto: Pixabay)
Varma dagar kan ett glas svalt rosévin vara helt rätt. Vår vinexpert tipsar om tre fynd från Systembolagets ordinarie sortiment. (Foto: Pixabay)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 22 juni 2021Publicerad: 18 juni 2021

Det är en klassisk tid för svalkande rosévin, även om det går utmärkt att dricka rosé året om. Vår vinexpert har valt ut tre prisvärda roséviner ur Systembolagets ordinarie sortiment.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från att ha varit en vinkategori som många vinkännare fnös åt, har rosévin blivit bland det mest trendriktiga man kan dricka. Se bara på superkändisarna som lanserar egna roséviner på löpande band: nu senast skådespelerskan Sarah Jessica Parker och rapparen Post Malone.

Rosévinerna har också överlag blivit betydligt bättre med åren, även om det inneburit en del likriktning. Speciellt i de lite lägre prissegmenten är det många av vinerna som doftar skumbanan och smakar jordgubbssaft, oavsett ursprung. Det är dock betydligt trevligare än den oxiderade, syrliga karaktär som de ersatt.

Helt rätt en varm sommardag

En riktigt varm sommardag kanske man inte känner för ett kraftigt rött vin, och då kan en sval rosé  vara precis rätt. Många roséviner har även fördelen att de fungerar med många olika maträtter. Alltifrån sallader, vegetariska rätter, fisk- och skaldjur till ljust kött kan bli en perfekt matchning.

Generellt sett ska roséviner drickas unga, och är inte gjorda för att lagras. Ett välgjort vin brukar smaka bra upp till ett par år efter skörden, sedan tappar man fräschör och vinet kan kännas ’trött’.

Här har jag valt ut tre mer än prisvärda roséviner från Systembolagets ordinarie sortiment som är lite olika i stilen, men som har det gemensamt att de fungerar både som aperitif, picknick-vin och till mat.

Domaine de Collavery Rosé 2019

ANNONS

Coteaux d’Aix-en-Provence, Frankrike, Nr 2859, Pris 97 kr

Omdöme: Ung doft med inslag av hallon, tropisk frukt och färska örter. Torr, fräsch, ganska lätt och nästan godisartad smak av persika, melon, jordgubbar och örter med pigg syra.

Det här vinet är gjort i en ’modern’, lättdrucken stil av främst Grenache, men även Syrah, Cabernet Sauvignon och Cinsault ingår. Producenten Les Quatre Tours äger sina vingårdar och med eget vineri kontrollerar man hela produktionen.

Pierre Chavin Organic Côtes de Provence Rosé 2018

Provence, Frankrike, Nr 74125, Pris 125 kr, Ekologiskt

ANNONS

Omdöme: Relativt finstämd doft av jordgubbar, blodapelsin, lime och mineral. God, balanserad smak av jordgubbar, röda vinbär med frisk syra och viss örtighet. 

Druvblandningen 60% Grenache, 20% Cinsault och 20% Syrah ger här ett ganska klassiskt rosévin från Provence – dessutom ekologiskt. Vinfirman Pierre Chavin producerar viner från många av Frankrikes vinregioner. Just det här rosévinet har vunnit flera utmärkelser och priser.

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2019

Kamptal, Österrike, Nr 5600, Pris 119 kr, Ekologiskt

Omdöme: God, frisk doft av jordgubbar. Ganska stram smak av blodgrapefrukt, smultron och röda vinbär. Mycket frisk syra och en del örtighet i avslutningen.

Vinet är gjort av 100% Zweigelt från ekologiska odlingar. Den som har svårt att uttala Schweiz får något att öva på: producenten av det här vinet heter Weingut Jurtschitsch. Firman har hundraåriga anor, men drivs idag av Alwin och Stephanie Jurtschitsch som bedrivit ekologisk odling sedan 1970-talet.

ANNONS

Läs mer: 5 goda midsommarviner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS