I Frankrike har effekterna av klimatförändringen varit påtaglig för landets vinnäring. Ett sätt att möta utmaningarna är att använda druvsorter som klarar ett varmare och torrare klimat. Nu ändras därför de strikta reglerna i Bordeaux.

ANNONS

Den franska myndigheten INAO har nyligen godkänt 6 ’nya’ druvsorter för användning i Bordeauxviner, meddelar CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux). Druvsorterna är utvalda för att hjälpa vinodlarna i Bordeaux att anpassa sig till klimatförändringen.

Ansökan om att få använda druvsorterna gjordes 2019 av en sammanslutning av vinproducenter i Bordeaux. Att man valt just de här varianterna beror på att druvorna förväntas klara det tuffare klimatet – utan att förändra Bordeauxvinernas ursprungskaraktär.

Dessutom är de motståndskraftiga mot olika typer av angrepp, vilket också underlättar ekologisk odling.  Det blir tillåtet att sammantaget maximalt använda 10% av de ’nya’ druvsorterna i kommande Bordeauxviner, och nyplanteringar förväntas ske redan i år.

Nya druvsorter som Marselan, en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache Noir, förväntas klara klimatförändringar bättre än de etablerade druvsorterna. (Foto: Patrick Gardin/TT)
Nya druvsorter som Marselan, en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache Noir, förväntas klara klimatförändringar bättre än de etablerade druvsorterna. (Foto: Patrick Gardin/TT)

Fyra nya röda druvsorter i Bordeaux

Touriga Nacional är en berömd druvsort från Portugal, som används både till portviner och vanliga bordsviner. Den ger mörka, kraftiga och tanninrika viner och är motståndskraftig mot olika sjukdomar och angrepp.

Marselan är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache Noir. Den ger små druvor med mycket karaktär, och mognar i takt med redan etablerade druvsorter. Även den står emot angrepp väl.

Castets är en nästan bortglömd variant som tros härstamma från Pyrenéerna eller Gironde. Knappa 3 hektar odlingar finns i hela Frankrike enligt en inventering från 2016. Druvsorten ger mycket mörka viner som lämpar sig väl för lagring och är tålig.

Arinarnoa är en korsning mellan Tannat och Cabernet Sauvignon, som togs fram i mitten av 1950-talet. Den blommar relativt sent, vilket minskar risken för frostskador. Arinarnoa ger viner med mycket färg och struktur, lämpar sig väl för lagring och står emot angrepp.

Två nya vita druvsorter i Bordeaux

Alvarinho är vitvinsdruvan på modet, och härstammar från Vinho Verde i Portugal. Den ger mycket torra, aromatiska viner med hög syra. Den globala uppvärmningen innebär ofta att druvorna förlorar en del aromer och syra, och här är syftet att Alvarinho ska kunna kompensera dessa förlorade egenskaper. 

ANNONS
ANNONS

Liliorila är en korsning mellarn Baroque och Chardonnay, som också togs fram i Frankrike i mitten av 1950-talet likt Arinarnoa. Den ger också väldigt aromatiska druvor. Även om syrahalten är relativt låg, hoppas man att den ska bidra med aromatisk karaktär – likt Alvarinho.

 

Läs mer: Vad kostar en vingård i Frankrike nuförtiden?