Står du och velar vid hyllan på Systembolaget, eller svettas över vilket vin du ska bjuda svärmor på i helgen? Då kan du andas ut. Här är vinerna som  Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet tipsar om just nu, och faktorerna som enligt Dagens Industri avgör vilket vin vi väljer. 

ANNONS

Dagens Nyheter slår sommelieren och vinkrönikören Alf Tumble den här veckan ett slag för den spanska druvan Tempranillo. En mångsidig druva med ett trettiotal smeknamn som bland annat ligger bakom viner som Rioja och Ribera del Duero.

Tre fina exempel på denna spanska stolthet är enligt Tumble Montelciego Reserva, Tamaral och Faustino I Gran Reserva.

Tre nyanser av Rioja

Av dessa tre är Montelciego Reserva från 2017 en prisvärd och silkig bekantskap med smak av både vanilj och dill. Framförallt en bra inkörsport för dig som vill lära dig mer om Rioja, enligt Tumble.

Tamaral från 2020 är ett snäppet kraftigare vin med både fatkaraktär och toner av kaffe och svarta vinbär.

Faustino I Gran Reserva från 2011 är i sin tur ett vin som både ger och kostar lite mer, med kryddiga aromer och tydlig mognad.

ANNONS
ANNONS

Tysk Pinot Noir

Svenska Dagbladet är det istället Pinot Noir från Tyskland som lockar. Ett uppfriskande stilbrott från franska Bourgogne och nio vintips av slaget som du kanske inte ser varje vecka.

Däribland Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition från 2019, som enligt Svenska Dagbladets vinkrönikör Mikael Mölstad ”bjuder på stor kryddfruktig arom” och gifter sig fint med charkbrickan. Ta gärna del av fler av Mölstads tips här!

Faktorerna som avgör vinvalet

Så till sist Dagens Industri, som inte ger några konkreta vintips denna vecka, men däremot fördjupar sig i att det är flera faktorer än prislappen som avgör vilket vin vi som konsumenter i slutändan väljer.

Hit hör bland annat poängen som viner rankar på vinmarknadsplatser som Vivino och antalet omdömen de där fått, skriver DI:s vinskribent Per Styregård.

Samtidigt visar statistik som bygger på data från 1 500 fransktalande vinkonsumenter att män föredrar viner från manliga vinproducenter. Särskilt om det syns tydligt på etiketten.

Mer om det resonemanget och artikeln i sin helhet läser du här!

ANNONS
ANNONS

För dig som helst väljer vinet efter etiketten tipsar Dagens PS om hur du ska tyda den här!

Läs även: Är naturvin mer hälsosamt än vanligt vin? [Dagens PS]

Läs även: Dyraste vingården i Napa Valley i historisk försäljning [Dagens PS]