Tillhör du en av dem som måste ha en kopp kaffe varje morgon för att bli människa? Då blir du säkert glad över att höra att kaffe utöver sina uppiggande effekter faktiskt också kan förlänga ditt liv. Allt enligt en ny studie, skriver CNN Health. 

ANNONS

Att dricka kaffe är bättre för din hälsa än att inte göra det alls. Faktum är att det till och med kan förlänga ditt liv.

Det framgår av en studie som nyligen publicerades i den akademiska tidskriften Annals of Internal Medicine som visar att kaffekonsumenter löper en lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och cancer.

En till tre koppar om dagen

I studien som omfattat 171 616 brittiska testpersoner mellan 37 till 73 år undersökte forskare sambandet mellan kaffevanor och dödsfall. Detta med hjälp av löpande hälsoundersökningar och dödsattester och hänsyn tagen till  motion, kost- och levnadsvanor.

Man kunde då se att de personer som drack mellan en och en halv till tre koppar sötat kaffe om dagen löpte en 30 procents lägre dödsrisk än de som inte drack kaffe alls.

De som drack osötat kaffe löpte i sin tur mellan 16 till 29 procents lägre risker att dö i förtid, än de som inte gjorde det.

Minus för smaksatt latte

Exakt vad det är som tillför kaffet de hälsofrämjande effekterna har inte helt kunnat fastställas, även om ett flertal studier gjorts på temat. Det man vet är att kaffe i likhet med vin innehåller så kallade fenoliska föreningar som antas gynna hälsan.

Det är också en dryck som kan ha antiinflammatoriska och anti-åldrande egenskaper, skriver CNN Health.

ANNONS
ANNONS

Lika gynnsamt är det tyvärr inte att dricka sötade kaffedrycker som till exempel latte med smaksatt sirap, eftersom det genererar fler kalorier än vad som är hälsosamt på daglig basis, enligt studiens författare.

Ta gärna del av studien i sin helhet här!

Läs även: Därför kan vin och te lindra demens [Dagens PS]