Dagens PS

Biffen tillfälligt räddad – nu går köttpriserna ner

Biffen
Priserna på dyra styckdelar sjunker just nu i pris. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 23 aug. 2022

Efter månader av inflation och höjda priser på nötkött, faller priserna nu på biff och styckdelar som normalt brukar ligga högt i pris, rapporterar Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske är det för tidigt att ropa hej, men en ljusning i köttdisken kan vi åtminstone skönja. Detta sedan köttpriserna i USA sjunkit med 0,7 procent, jämfört med samma period förra året.

En glädjande nyhet som tillfälligt bryter trenden med prisökningar på köttmarknaden och bland annat kan härledas till en lägre efterfrågan på dyrare styckdelar. Hit hör bland annat ribeye och New York strip som nu kan inhandlas till ett 10 procent lägre pris, eftersom stormarknaderna sänkt prislappen på de allra dyraste biffarna.

Det beror i sin tur på att många köttkonsumenter övergivit biff till förmån för nötfärs eller mer prisvärt protein som kyckling under den period som prisbilden eskalerat.

Mer personal, mer kött

En annan förklaring till den positiva prisbilden har med bemanning att göra, sedan flera av de slakterier och anläggningar som förpackar kött tidigare lidit av personalbrist. Det har lett till att färre nötkreatur kan tas om hand, vilket stramar åt utbudet och pressar priserna.

När fabrikerna tvärtom har tillräckligt med personal kan större volymer nöttkött rullas ut och priserna ut mot konsument anpassas.

Med det sagt kan priserna komma att svänga igen framöver, eftersom bönderna beräknas begränsa sitt boskapsbestånd. Det spiller över på den totala nötköttsproduktionen som antas krympa igen under 2023 och trissa upp priserna på nytt.

Saken är följaktligen långt ifrån biff, men det kan vara läge att njuta av densamma medan tid är, skriver Robb Report.

ANNONS

Läs även: England måste minska köttproduktionen

Läs även: På grillen – Slaktarbiff, mörare blir det inte

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS