Dagens PS

Bästa höstgrytan: Lyxig stroganoff på hängmörad biff och kantareller

Matentreprenören Patrik Brunell tipsar om en lyxig och smakrik höstgryta. Det blev en härlig stroganoff som serveras med en kryddig Pinot Noir.(Foto: Patrik Brunell)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 10 okt. 2021Publicerad: 10 okt. 2021

Hösten och den stora grytsäsongen är här och vad passar bättre då än att låta en kulinarisk expert tipsa om sina bästa recept.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den här artikelserien hjälper Patrik Brunell redaktionen. Patrik är matentreprenören bakom Swedish Culinaire Food som gjort stor succé med sitt vispade kryddsmör som räddat många grillmiddagar under sommaren.

Som Patrik beskriver så har smör en unik förmåga att locka fram nya smaker från andra ingredienser genom att smöret innehåller över 100 naturliga aromämnen.

Matentreprenören Patrik Brunell (till vänster) med gäster i väntan på en riktigt lyxig höstgryta.

Lyxig och höstig stroganoff

Patriks bästa hösttips är en lyxig stroganoff med hängmörad biff och kantareller. Riktigt bra råvaror och självklart med en klick härligt smör som förgyller både smak och upplevelse.

Bästa vintipset till denna stroganoff blir en kryddig Pinot Noir, District 7, som med sin lite rostade fatkaraktär passar bra (139 kr på Systembolaget). Vill man uppgradera en nivå till så är Seghesio, en zinfanel, en favorit hos mig som passar perfekt till detta, avslutar Patrik Brunell.

Lyxig stroganoff från Swedish Culinaire Food

Ingredienser för fyra personer:
400 g Hängmörad biff i strimlor (eller lövbiff)
1-2 gula lökar
200 g höstkantareller eller champinjoner
2 dl kalvfond (ej koncentrerad)
1 msk tomatpuré
Salt
Peppar
dl crème fraîche
1 kruka persilja
BUTTER – Black garlic och Chipotle

ANNONS

Gör så här:
1. Koka potatis eller ris enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Strimla ner biff, hacka löken och skär kantarellerna i stora bitar.

Stroganoff

Skär kantarellerna i ganska stora delar. (Foto: Patrik Brunell)

3. Stek biffen i rent smör eller olja på hög värme, köttet ska få färg och inte koka. Salta och ta sedan köttet åt sidan.
4. Stek löken och kantarellerna ta sedan i tomatpurén.
5. Slå på grädden och buljongen, låt det koka upp och montera med creme fraiche.
6. Ta bort från spisen och vänd ner köttet. Tryck ut och skär ner 1-2 skivor BUTTER black garlic och chipotle. Smaka sedan av med salt och peppar om det behövs. (BUTTER är väl saltat så var lite försiktig med det vanliga saltet).

Stroganoff

Tryck ut och skär en bit kryddsmör för att få den absolut bästa smaken ur grytan. (Foto: Patrik Brunell)

7. Lägg upp potatisen eller riset på tallriken och sedan stroganoffen. Toppa extra med BUTTER black garlic eller chipotle för önskad smak och hetta.
8. Matsortera lökskal med mera till återvinning och njut av din stroganoff!

Stroganoff

Resultatet – en härlig stroganoff som passar en mysig höstmiddag. (Foto: Patrik Brunell)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS