Axel Einar Hjorth är idag hyllad. Priserna på hans möbler rusar i höjden och nu vill alla plötsligt ha hans design. Här är hans historia.
Från fosterbarn till hyllad ikonisk designer
Mest läst i kategorin
Året är 1900 blankt. Den 12-årige pojken Axel Einar Hjort har just fått plats i ett nytt fosterhem i Norrköping. Hans uppväxt har varit krokig.
Vem hans far är, vet han inte. Och hans mor kommer att erkänna moderskapet först åtta år senare.
Det nya fosterhemmet verkar dock bra. Gustaf Theodor Nordin är direktör på Norrköpings fängelseanstalt och hemmet är utbildat och burget.
Familjens son Helge hade just flyttat ut för att utbilda sig i Tyskland inom textilhanteringen.
Axel Einar visade sig snart ha goda talanger i design och stil. Så pass goda att fosterpappan förstod att satsa på hans talang.
20 år gammal fick han därför möjlighet att på faderns bekostnad, börja studera möbelarkitektur vid Högre Konstindustriella Skolan (idag Konstfack) i Stockholm för att där studera möbeldesign.
Dock hann aldrig Axel Einar studera klart innan fadern dog och han tvingades säkra sin egen försörjning. Så han grävde där han stod och började designa sina första möbler.
Uppskattad stil
En av de första kunderna han hittade var Stockholms stads hantverksförening. Hans stil blev snabbt uppskattad och han fick både rita och designa möbler och hela inredningar för dem.
Axel Einar visade sig snart ha en stor talang, både för att följa med i tiden men också att vidareutveckla tidsidealen med intryck från andra stilar och strömningar.
I slutet på 1910-talet bar mycket av hans formgivning nyklassicistiska drag men kryddade med detaljer från andra epoker.
Han fastnade också i den mycket populära art déco-stilen som han vidareutvecklade med inslag av svensk stil och kultur till en helt egen nisch med blandade exotiska träslag, starka färger och textilier.
Senaste nytt
Spikrak karriär
Karriären gick spikrakt uppåt för den driftige Hjorth och nådde sitt krön när han 1927 anställdes som chefsarkitekt på Nordiska Kompaniet.
Han fick då en ytterst central roll i inrednings-sverige och kom att utforma både offentliga och privata inredningar åt NKs kunder.
Tjänsten innebar ansvaret för Nordiska Kompaniets hela inredningsavdelning.
Många olika uppdrag passerade genom åren, men ett av de som verkligen stack ut var beställningen från Shahen av Persien som beställde två tågvagnsinredningar som Hjorth ritade och NKs verkstäder byggde.
Möbler i centrum
Men tyngdpunkten låg ändå på företagets möbelproduktion. Förutom specialbeställningar ritade han också möbelserier, främst indelade i praktmöbler, seriemöbler och sportstugemöbler.
Det sistnämnda kom att bli en stor succé. Trenden i samhället hade gått mot en större förståelse för frisksport och utomhusvistelse.
Detta kombinerat med en reglerad och allt mer “frikostig” semesterlagstiftning, gjorde att intresset för ett eget sommarhus sköt i höjden.
Sportstugan föddes och med den behovet av ett enklare men funktionellt möblemang. Materialen i möblerna var furu eller ek och stilen utvecklades efter hand till en slags unik och egensinnig, primitiv modernism där allmoge blandades friskt med modernismen.
Enkelhet och elegans
Enkelheten i design och materialval, kombinerandes på Hjorths manér med influensdetaljer från andra håll.
Det gjorde att hans enkla och stilrena sportsugemöbler fick en egen plats i designsverige och kom att influera både Carl Malmsten och senare designers som till exempel Charlotte Perriand.
1938 gick han och Nordiska Kompaniet skilda vägar. Hjorth öppnade en egen möbelbutik på Kungsgatan 30 i Stockholm där han sålde sina egendesignade möbler och inredningar.
Otur i New York
Han försökte också lansera sina möbler på den stora världsutställningen i New York 1939, men möblerna förstördes oturligt nog vid ett överraskande regn, samtidigt som exporttillstånden för exklusiva träslag under andra världskriget försvårade hans produktion, gjorde att han var tvungen att stänga butiken och dra ned på produktionen.
Axel Einar Hjorths fantastiska gärning slutade med ett antal uppdrag för Aktiebolaget Svenska Kontorsmöbelindustrier (ASKI) innan han avled 1959.
Otroligt uppskattad
Idag har dock hans design fått en otrolig uppmärksamhet – framför allt internationellt där hans unika blandning av stilar och designsäkerhet nått stora höjder.
Hans möbler – allt från specialarbeten till sportstugemöblerna – når ständigt nya rekordnivåer på auktioner nationellt och internationellt.
Så ut och titta i boden på landet. Den enkla möbler i hörnet kan vara en guldgruva.
Läs också mer om:
Li Pamp – Stockholms Auktionsverks VD
Carl Malmsten – Svensk designikon
Axel Einar Hjorth här
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.