Dagens PS

Chefer på Alecta misstänks ha blivit mutade av norsk miljardär

Alecta
Chefer på pensionsjätten Alecta misstänks ha blivit bjudna på lyxresor. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Chefer på pensionsjätten Alecta kan ha blivit mutade med lyxresor, rapporterar Di. Men utredningen av ärendet går trögt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt uppgifter till Dagens industri misstänks chefer hos pensionsbolaget Alecta ha blivit mutade med lyxresor av Heimstaden Bostads grundare och storägare, den norske miljardären Ivar Tollefsen.

Cheferna på Alecta har enligt misstankarna bjudits på exklusiva semesterboenden i Sydafrika och på franska rivieran, och samma personer ska ha varit drivande i pensionsjättens investeringar på över 50 miljarder kronor i Heimstaden Bostad, enligt vad Di erfar.

“Behöver mer resurser”

Åklagaren Johan Lindmark på Riksenheten mot korruption uppger till tidningen att utredningen som inleddes i november går trögt. Han har bara en utredare att tillgå – på deltid.

”Jag skulle givetvis behöva mer resurser i det här ärendet”, säger Johan Lindmark till Di.

Lämnar inte ut material

Dessutom vill Alecta inte lämna ifrån sig allt det material som åklagaren vill ta del av, närmare bestämt gäller det intervjuer med anställda på Alecta som gjordes av advokatbyrån Hammarskiöld som granskade investeringarna.

”Eftersom det omfattas av advokatsekretess måste Alecta godkänna att vi får ta del av materialet. Om de säger nej är det omöjligt för oss att få tag i det”, säger åklagaren Johan Lindmark.

ANNONS

”Polisen har sedan förundersökningen inleddes fått tillgång till allt material i Hammarskiölds utredning, och kunnat ta del av det hos advokatbyrån när de så velat. Detta har hela tiden varit Alectas styrelses inställning gällande det materialet”, uppger Jacob Lapidus, presschef på Alecta till Di.

Läs även: Alecta-fiaskot: “Väldigt olyckliga omständigheter” (Dagens PS)

Läs även: Alecta sjabblade bort tiotals miljarder av dina pensionspengar (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS