Få saker har en så begränsande inverkan på vår allmänhälsa som ryggsmärta. Så hur vore det om vi lade ned lite daglig kärlek på våra ryggar i förebyggande syfte innan de börjar bråka? Här är fyra tips för en stark rygg. 

ANNONS

Kanske har du hört det förut, att det du gör i dag kan ha bäring på det du gör imorgon?

På samma sätt fungerar din kropp, och i det här fallet din rygg. För faktum är att ryggsmärta både kan förebyggas och undvikas om du ser över din dagliga rutin en smula och arbetar proaktivt istället för reaktivt, skriver CNN Health.

1. Rör på dig varje dag

Kroppen är en komplex maskin som behöver underhållas.

Daglig motion och kontinuerlig rörelse gynnar livsviktiga funktioner i kroppen såsom hjärta och lungor. Det styr även din förbränning och tillför endorfiner. Men kanske glömmer vi ibland att regelbunden rörelse också gör hela skillnaden för ryggkotor, leder och muskler, eftersom det främjar blodcirkulation och minimerar stelhet.

Det betyder att den där promenaden eller cykelturen till jobbet varje dag faktiskt har betydelse för dig och din rygg. I synnerhet om du har ett stillasittande arbete.

2. Byt sida

En viktig faktor när vi arbetar proaktivt med våra ryggar är att bryta några av våra mest dominerande muskelmönster. Detta sedan de flesta av oss undermedvetet har en dominant sida när vi till exempel lyfter, bär eller drar, vilket långsiktigt skapar både svaghet och spänningar och ökar risken för skador.

ANNONS
ANNONS

Det betyder att vi med jämna mellanrum behöver gå in och byta sida. Det gör du genom att aktivt byta hand när du bär din matkasse, rastar din hund eller öppnar dörren.

3. Håll koll på balansen

På samma sätt som du behöver byta sida för att belasta din kropp rätt, behöver du även korrigera dig själv när det uppstår obalans i rörelser som ska vara symmetriska, skriver CNN Health.

Hit hör till exempel aktiviteter som löpning, cykling, simning och promenader, som alla bygger på just symmetri och en slags alternerande balans. Men eftersom våra kroppar lever sitt eget liv, bryter vi ibland det mönstret genom att förskjuta vikten eller använda vår ena sida mer än den andra, vilket belastar våra ryggar.

Tips! Din hållning är viktig. Påminn dig själv några gånger per dag att räta upp ryggen, höja blicken och sänka axlarna.

4. Lev i nuet

Det är egentligen självklart. Just därför är det extra viktigt att lyfta fram vår mentala hälsa när vi pratar om riskfaktorer. Här visar forskningen att psykologisk stress och mental ohälsa ökar riskerna för ryggsmärtor.

Ett sätt att tackla den vetskapen på är förstås att försöka minimera situationer i vardagen som skapar stress. Bland annat genom att lägga mer fokus på det som sker i nuet, än det som varit eller det som ska komma, eftersom du inte kan påverka det.

Har du aldrig testat mindfulness kan det vara en väg att gå, men även meditation, tai chi och yoga är effektiva verktyg vid stresshantering.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om träning och hälsa? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar:

Elva minuter träning om dagen – en livräddare

Veckans PT: Aldrig mer stela axlar med rotationer