Dagens PS

Så får du koll på hur maten du äter påverkar dig

Håll koll på hur maten du äter påverkar dig
Håll koll på hur maten du äter påverkar dig. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 jan. 2024Publicerad: 04 jan. 2024

Att känna efter hur maten påverkar dig kan hjälpa dig att förstå vilka livsmedel som ger energi och vilka som gör dig trög så att du framöver kan äta för bättre energi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brukar du reflektera över hur du mår av maten du äter? Så här kan du ta reda på om din mat ger dig den energi du behöver, det skriver New York Times.

Betygsätt maten

En och en halv till två timmar efter att du ätit är matsmältningen igång, när maten bryts ned kommer glukos ut i ditt blodomlopp och din bukspottkörtel utsöndrar insulin som dina celler använder för att ta upp glukosen som energi.

När din hjärna och din tarm skickar signaler till varandra om hur maten bearbetas kan du få en uppfattning om huruvida maten du ätit har gett dig energi eller om den får dig att känna dig utarmad.

Därför ska du, en och en halv till två timmar efter att du ätit, anteckna sådant som du känner, är du nöjd, trött eller känner du dig lite hungrig?

Betygsätt din energinivå från ett till fem. Det här kan hjälpa dig att förstå vilka livsmedel som ger dig energi och vilka som gör dig trött.

ANNONS

Senaste nytt

Spåra din mat

Du behöver inte se varje måltid som bara bränsle, du ska så klart också kunna njuta av mat. Men att vara uppmärksam kan hjälpa dig att må bättre på lång sikt.

ANNONS

När du har ätit en måltid kan du fråga dig själv vad den bestod av, var det mest kolhydrater, innehöll den mycket socker, innehåll den något protein?

Om du spårar din mat på det här sättet under en dag kan du få en inblick i hur olika livsmedel påverkar din energi.

Testa tre dagar

För att få en mer exakt inblick kan du pröva att göra det här under tre dagar, sedan kan du använda det du kommer fram till för att fokusera på mat och livsmedelskombinationer som ger dig energi.

Om du vill förändra och få mer energi av det du äter kan du fylla tallriken med mat som är rik på fibrer, långsamma kolhydrater och protein.

Det kan bromsa upptaget av socker i blodomloppet om hjälpa till att förhindra trötthet och få dig att känna dig mer energisk.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så undviker du onyttig ultraprocessad mat

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS