Dagens PS

Så här undviker du onyttig ultraprocessad mat

Läs innehållsförteckningen när du handlar om du vill undvika ultraprocessad mat
Läs innehållsförteckningen när du handlar om du vill undvika ultraprocessad mat. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 dec. 2023Publicerad: 08 dec. 2023

Äter du mycket ultraprocessad mat, det vill säga industriellt tillverkad mat med tillsatser, eller föredrar du mindre bearbetade livsmedel? Så här kan du se skillnad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ultraprocessade livsmedel har bearbetats mycket eller på ett sätt som gör att de inte är bra för vår hälsa. Forskare har funnit att dessa livsmedel kan öka risken för depression och demens.

Kolla innehållsförteckningen

Ny forskning har även kopplat dieter med högt innehåll av ultraprocessade livsmedel till ökad risk för fetma, typ 2 diabetes, cancer och hjärt- kärlsjukdom, det skriver Wall Street Journal.

Våra livsmedelsbutiker är fullproppade med ultraprocessade livsmed och det är inte alltid lätt att undvika dem. Om du vet vad du ska leta efter kan du dock hitta nyttigare alternativ.

Näringsforskare säger att när du handlar mat ska du titta på innehållsförteckningen. Om du hittar ingredienser som du inte kan hitta i ditt kök är maten ultraprocessad.

ANNONS

Senaste nytt

Smak och konsistens

När livsmedelsprodukter ultraprocessas bryts de ned och modifieras så att ingredienser som inte finns i naturen skapas, exempelvis majssirap med högt innehåll av fruktos eller sojaproteinisolat som kommer från sojabönor.

Ultraprocessade livsmedel innehåller ofta ingredienser som förbättrar de ursprungliga livsmedlens smak, färg eller konsistens.

ANNONS

Om ett en livsmedelsförpackning innehåller någon sådan ingrediens ses maten som ultraprocessad enligt ett klassificeringssystem, kallat Nova, som har skapats av forskare i Brasilien och som är allmänt använt.

Livsmedelsföretag ifrågasätter att deras produkter skulle vara ohälsosamma och menar att det är bekvämt och prisvärt med förpackad färdigmat.

Finns både och

Wall Street Journal har med hjälp av det brasilianska klassificeringssystemet jämfört ultraprocessade livsmedel med flera vanliga livsmedel som havregryn och kex. Det här är vad de fann.

Smaksatt yoghurt innehåller ofta ingredienser som innebär att den är ultraprocessad, men en del naturell yoghyrt är inte ultraprocessad.

Kex kan vara både naturliga och endast innehålla sådant som vetemjöl, rapsolja och salt och ultraprosessade och innehålla sojalecitin och majssirap.

Glass kan både innehålla helt naturliga ingredienser som mjölk, grädde, socker, ägg och vanilj, och vara ultraprocessad med ingredienser som guragummi, taragummi, johannesbrödmjöl, mono- och diglycerider samt sojalecitin.

Havregryn bör bara innehålla havre, innehåller de proteinkoncentrat eller sojalecitin är de ultraprocessade.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Larmet: Korv och hamburgare ökar risken för stroke Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS