Glöm rattfylla när du är ute och kör bil. Det räcker att du dricker hemma eller på krogen för att bli av med körkortet. Linn Gustafsson i Värmland fick sitt körkort återkallat efter ett så kallat PEth-blodprov, som ska visa om en person har en för hög alkoholkonsumtion. Eftersom hon är ambulanssjuksköterska förlorade hon även jobbet, rapporterar VTL.
Ambulanssjuksköterska förlorade körkortet efter det hemliga testet


Mest läst i kategorin
Läs även: Chaufförer i chock efter smygtest – körkortet ryker direkt
Tio 33-centiliters öl eller en och en halv flaska vin i veckan räcker för att du ska bli av med körkortet. Alternativt fyra standardglas på en kväll, en gång i månaden. Det är Socialstyrelsens definition av riskbruk av alkohol. Dricker man så mycket – eller mer – ökar risken för att på sikt drabbas av sjukdomar som cancer. Det är en konsumtion som en majoritet av den vuxna befolkningen, nykterister undantagna, kommer upp i, rapporterar Expressen.
Men det som Socialstyrelsen kallar riskbruk har Transportstyrelsen omdefinierat till alkoholmissbruk – och därmed ett skäl för att dra in körkortet. Det visar en stor granskning från Skånska Dagbladet.

De hemliga kontrollerna sker när du besöker vårdcentralen för att få hjälp med till exempel högt blodtryck eller förmaksflimmer. Läkaren ställer frågor om din träning, om du röker och hur mycket du dricker. Sedan rekommenderas du att lämna blodprov. Det sägs inget om att det handlar om ditt körtkort.
Proverna tas rutinmässigt av arbetsgivaren, och i Linn Gustafssons fall fick hon för höga värden vid två tillfällen efter att ha varit på fest. Men en läkare kom till slut fram till att hon inte hade ett missbruk och skickade ett intyg till Transportstyrelsen. Trots detta återkallade myndigheten hennes körkort med hänvisning till ett riskbruk av alkohol.
– Jag skrek rakt ut när jag fick beskedet, säger Linn till TV4.
Kritiken mot PEth-proverna har handlat om att de inte ger en fullständig bild av en persons alkoholvanor. Transportstyrelsen menar att man gör personliga bedömningar i varje enskilt fall. Myndigheten arbetar också med att uppdatera vilka medicinska krav som ska gälla.
Ett provresultat över gränsvärdet 0,3 indikerar riskbruk. Problemet är att testet ger stora variationer mellan individer. Experter menar att det kan vara missvisande i upp till 50 procent av fallen. Även de som utvecklar testet medger att PEth bara kan ge en indikation på att alkoholkonsumtionen är hög – men varken hur mycket man druckit, när man druckit eller om det faktiskt rör sig om ett missbruk.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.