Rysslands grannländer satsar åter igen på det fruktade och förbjudna vapnet landminor. Det nya beslutet chockar kampanjgrupper som uppger att länderna därmed vrider tillbaka klockan.
Rysslands grannar satsar på förbjudna vapnet


Mest läst i kategorin
Antipersonella minor, minor som är avsedd att detonera på grund av en persons närvaro eller närhet, har förbjudits enligt Ottawakonventionen sedan 1999.
Grannarna satsar på förbjudna vapnet
Nu är det dock många länder som vill dra sig ur konventionen när säkerhetsläget med Ryssland förvärras.
Det handlar om fem europeiska länder – Finland, Polen, Lettland, Estland och Litauen – samtliga grannländer till Ryssland, berättar CNN.
Samtidigt som vapnen är fruktade och har drabbat många civila människor världen över anses de vara effektiva, särskilt sedan risken för krig med Ryssland hela tiden ökar enligt många experter.
Senaste nytt
Kampanjgrupper ser rött
Att placera ut landminor i skog och mark, där de sedan kommer ligga gömda i årtionden framöver är dock inget som ses med blida ögon av olika kampanjgrupper som i åratal har försökt få världen att trappa ner på de farliga vapnen.
Organisationen Amnesty International beskriver det som “ett oroväckande steg bakåt” och den nya utvecklingen “går emot årtionden av framsteg i arbetet med att eliminera produktion, spridning och användning av vapen som i grunden är urskillningslösa.”
Ottawakonventionen har redan fått större delen av världens länder att skriva under, men jättar som Kina, Indien, USA och Ryssland har aldrig gått med på avtalet och nu ser det alltså ut som att listan av nej-sägare växer.
Större flexibilitet att skydda sig
När länderna nu backar ur konventionen ökar det deras flexibilitet att skydda sig mot fienden i öst.
“Att dra sig ur Ottawakonventionen kommer att ge oss möjlighet att förbereda oss för förändringar i säkerhetsmiljön på ett mer mångsidigt sätt”, säger Finlands premiärminister Petteri Orpo.
Landminor kan minska takten på en rysk invasion på ett effektivt sätt – särskilt för Rysslands grannar som ligger i stort militärt underläge.
Minorna kan även verka som avskräckande exempel menar Rysslandsexperten Keir Giles på tankesmedjan Chatham House och författare till boken Who Will Defend Europe?
Han tror att Ryssland kommer leta nya länder att invadera efter Ukraina.
“Det råder ingen tvekan om att Ryssland söker nya sätt att uppnå sina mål i Europa.”
Utvecklingen följer samma mönster som redan sker inom klustervapen – som även de är på frammarsch igen i Ukraina och ska se till att vända utvecklingen i kriget mot Ryssland.
Ukraina har även använt antipersonella minor i kriget, trots att landet är med i Ottawakonventionen.
Användas på ett humant sätt
När Finland meddelade sina planer på att lämna Ottawakonventionen betonade Helsingfors att vapnen skulle användas på ett humant sätt enligt landets president Alexander Stubb.
“Finland är fortsatt engagerat i sina internationella åtaganden kring ansvarsfull användning av minor”, skrev han på plattformen X.
Läs även:
Expert: Ryssland är bankrutt nästa år. Dagens PS
Norden vacklar om USA:s försvar – men Nato står starkt. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.