Vladimir Putins superyacht Graceful har bytt namn till Killer whale och upptäcktes nyligen utanför Estlands kust.

ANNONS

Det var i slutet av september som Graceful, som nu har fått namnet ”Kosatka” viket betyder killer whale eller späckhuggare på ryska, sågs utanför Estlands kust, eskorterad av ett ryskt kustbevakningsfartyg, skriver Forbes.

Kosatka är Vladimir Putins andra största superyacht, på 267 fot och med en prislapp på 119 miljoner dollar, eller 1,3 miljarder kronor.

Killer whale på väg till Sankt Petersburg

Det är oklart när superyachten lämnade det ryska territoriet Kaliningrad eftersom transpondern har varit avstängd på sistone, eller var resrutten gick, då en väg kan ha varit till Sankt Petersburg.

Graceful kunde redan på ett tidigt stadie hålla sig borta från de sanktioner som har drabbat många andra oligarker och deras superyachter, eftersom den flyttades från Hamburg till tryggt förvar i ryska vatten innan invasionen av Ukraina  inleddes. 

Privat flotta på minst sex fartyg

Vladimir Putin har en rad andra fartyg i sin samling, bland annat 459 fots ”Scheherazade”, och totalt rör det sig om en privat flotta på minst sex fartyg som är värd över motsvarande sju miljarder kronor, enligt VesselsValue.

Att härleda Scheherazade tillbaka till Putin är dock inget lätt arbete, vilket den italienska finanspolisen i kuststaden Marina di Carrara har blivit medvetna om. 

Förutom Scheherazade som är flaggad på Caymanöarna så verkar alla andra av Putins superyachter vara registrerade i Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Om den ryske presidenten verkligen själv ibland använder sina yachter är fortfarande oklart, eftersom det inte finns klara bevis att så skulle vara fallet. En av hans yachter Shellest gör dock ofta resor mellan ”Putins palats” i Gelendzhik och Sotji på den ryska rivieran.

Läs även: Rysk miljardär målvakt i härva av lyxyachter [Dagens PS]

Läs även: Nu är superyachten för 2,9 miljarder tagen i beslag [Dagens PS]