Jakten på sanktionerade ryska miljardärer och deras lyxyachter intensifieras sedan amerikanska myndigheter erfar att en rysk miljardär agerat målvakt för de två lyxyachterna Amadea och Scheherazade. Den senare med kopplingar till president Vladimir Putin, skriver Bloomberg. 

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om turerna kring lyxyachterna Scheherazade och Amadea. Närmare bestämt då jakten på deras rättmätiga ägare.

På Fiji i södra Stilla havet pågår sedan några veckor tillbaka rättsförhandlingar sedan USA försöker beslagta lyxyachten Amadea, värd 3,2 miljarder kronor. Lyxyachten Scheherazade utreds i sin tur av Italienska myndigheter och har tidigare kopplats till den ryske presidenten Vladimir Putin.

Nu hävdar amerikanska myndigheter att de båda fartygen vilar på en härva av skalföretag som skapats med hjälp av en yachtmäklare i syfte att dölja deras sanna ägare, skriver Bloomberg.

Sanktionerad miljardär

Lagren av företag och truster, som sträcker sig hela vägen från Marshallöarna till Schweiz, indikerar att den verkliga ägaren till båda yachterna skulle vara den tidigare vd:n för det statskontrollerade och ryska Rosneft OJSC, Eduard Khudainatov som påpassligt nog inte omfattas av några sanktioner. Det gör däremot guldmiljardären Suleiman Kerimov, sanktionerad sedan 2018, som enligt USA är Amadeas riktiga ägare.

Lyxyachter
Är det Putin som äger lyxyachten Scheherazade eller inte? (Bild: Boat International)

Tilldelade kodnamn

Tesen är således att Khudainatov endast är en målvakt och har som främsta uppgift att dölja och skydda Kerimov. Detta enligt en beslagsorder som Bloomberg tagit del av där det framgår att Kerimovs familjemedlemmar varit involverade i renoveringar av Amadea och bland annat ska ha godkänt installationen av en ny pizzaugn och spainredning.

Något som talar för att de har ovanligt mycket att säga till om vad gäller båtens utbud och inredning.

Dokumentationen rymmer även instruktioner över Kerimovs preferenser och önskemål ombord på Amadea, där både Kerimov och hans familj har tilldelats kodnamn. Dessa visar att Kerimov alias ”GO” har beställt vattenskotrar och har en fablesse för teak och rostfritt, skriver Bloomberg.

Misstänkt för penningtvätt

Den 56-årige Kerimov som enligt Bloomberg är god för en förmögenhet på 15,6 miljarder och är sedan tidigare misstänkt för bland annat penningtvätt har via sin advokat avböjt att kommentera anklagelserna.

Detsamma gäller för talespersoner på det ryska guldföretaget Polyus, där Kerimovs familj äger omkring 46 procent av aktierna. Nu väntar en utfrågning på onsdag  på Fiji som möjligen kan avgöra Amadeas öde, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nu är superyachten för 2,9 miljarder tagen i beslag [Dagens PS]

Läs även: USA beslagtar rysk lyxyacht på Fiji [Dagens PS]

Läs även: Putins påstådda lyxyacht kan blåsa polisen [Dagens PS]