Dagens PS

Jakten på oligarkerna: Vem äger Scheherazade?

Scheherazade
Lyxyachten Scheherazade värd cirka 700 miljoner dollar. (Bild: Boat International)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 mars 2022Publicerad: 08 mars 2022

Vem äger lyxyachten Scheherazade? Det tycks vara frågan på allas läppar i den lilla italienska staden Marina di Carrara på den toskanska kusten. Nu utreder den italienska finanspolisen frågan, skriver The New York Times. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Värd 700 miljoner dollar

I den toskanska kuststaden Marina di Carrara väcker en av världens dyraste superyachter just nu den italienska finanspolisens misstankar. Detta i en tid då Europas myndigheter har siktet inställt på lyxfartyg med anknytning till ryska oligarker, i ett försök att göra livet surt för Vladimir Putin.

Vem som äger den 459 fot långa lyxyachten Scheherazade är i skrivande stund oklart. Att fartyget håller högsta klass råder det däremot ingen tvivel om.

Enligt webbplatsen SuperYachtFan betingar yachten ett värde av cirka 700 miljoner dollar, motsvarande cirka 6 971 881 000 svenska kronor, och är utrustad med två helikopterplattor och ett antal satellitkupoler.

Här finns även pool och dansgolv, ett fullutrustat gym och guldpläterade armaturer i badrummen, skriver The New York Times.

ANNONS

Senaste nytt

Spekulationer kring ägaren

I världen finns i nuläget endast 14 stycken superyachter av samma mått och kaliber som Scheherazade. Att man ännu inte lyckats utröna vem som äger fartyget har lett till spekulationer om att ägaren kan vara en miljardär från mellanöstern.

Kanske även en ryss, och då inte vilken ryss som helst utan självaste Putin.

ANNONS

Att Putin älskar stora fritidsbåtar är något av ett faktum. Senast i maj förra året njöt han tillsammans Alexander Lukasjenko av en kryssning utanför semesterorten Sochi vid Svarta havet.

“Aldrig träffat honom”

Dessa rykten har dock dementerats av fartygets brittiske kapten, Guy Bennett-Pearce, som förnekar att Putin någonsin befunnit sig ombord och än mindre äger lyxyachten.

“Jag har aldrig träffat honom”, sade Bennet-Pearce enligt The New York Times.

I en telefonintervju klargjorde Bennett-Pearce också att yachtens ägare inte finns med på någon sanktionslista.

Med det sagt uteslöt han inte att ägaren skulle kunna vara av rysk härkomst, enligt The New York Times.

Kaptenen berättade även att italienska utredare under förra veckan gjort en påhälsning för att granska fartygets certifieringsdokument, vilka Bennett-Pearce enligt uppgift har för avsikt att överlämna som idag. Han har då blivit lovad att dessa behandlas med stor diskretion.

Exceptionellt hemlighetsmakeri

ANNONS

För den som undrar varför Scheherazade kommit att bli en sådan snackis, kan ett av svaren vara graden av hemlighetsmakeri som yachten vilar på.

I en exklusiv värld där konfidentialitet är en dygd tycks beredskapen på just denna lyxyacht slå det mesta både ur sekretess- och säkerhetssynpunkt.

När resten av världen med USA i spetsen nu jagar tillgångar, som till exempel yachter, är detta helt klart aspekter som sticker ut. På listan över ägarna till de lyxyachter som hittills beslagtagits återfinns såväl oligarker som vänner till den ryske presidenten.

Att utröna vem som äger vad är dock förenat med stora svårigheter. Scheherazade är flaggad på Caymanöarna och dess ägare, Bielor Assets Ltd., är registrerad på Marshallöarna.

Yachtens förvaltningsbolag, som enligt kapten Bennett-Pearce också är registrerat på Caymanöarna, arbetar från fartyget och har uppgivit sin hyresvilla i Lucca som adress, skriver The New York Times.

Titeln på en symfoni

I Marina di Carrara har Den lokala befolkningen sin egen teori som delvis bygger på att man hört besättningen ombord på yachten tala ryska.

Utöver det är namnet ”’Scheherazade” titeln på en symfoni signerad av den ryske kompositören Nikolai Rimsky-Korsakov anno 1880, vars handling baserats på sagosamlingen Tusen och en natt.

ANNONS

Intrigen tätnar.

Läs även: Oligarkerna och deras jagade yachter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS