Dagens PS

Oligarkerna och deras jagade yachter

Eclipse
Eclipse, oligarkernas största superyacht, är hela 163 meter lång och kostade nästan 5 miljarder kronor. Den är bland annat utrustad med en biograf och två helikopterplattor. Den ägs av den berömde ryske oligarken Roman Abramovich. (Foto: Boat International)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 mars 2022Publicerad: 05 mars 2022

Sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes så har omvärlden lanserat en rad sanktioner mot Ryssland och inte minst Putin och landets ökända oligarker. Bland annat har man jobbat på att frysa och lägga beslag på det ryska toppskiktets tillgångar, inte minst deras superyachter. Några av dessa jagade yachter presenteras här tillsammans med sina ägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Graceful / Vladimir Putin

Vladimir Putin, Rysslands president, äger superyachten Graceful som befann sig i Hamburg fram till dagen innan invasionen av Ukraina. Den flyttades till tryggt förvar i ryska vatten innan invasionen inleddes.

Läs mer om Putins förmögenhet, hans yacht och hur hackare bytte båtens namn till “FCKPTN”.

Vladimir Putin

Vladimir Putin (Foto: TT)

Graceful

Gracful (Foto: Boat International)

Nord / Alexandrei Mordachov

Rysslands (och en av världens) rikaste, Alexandrei Mordachov, har ursprungligen jobbat upp sin betydande förmögenhet på 238 miljarder kronor i stålindustrin. Idag äger han bland annat en tredjedel i Europas största charterföretag TUI. Mordachov äger, förutom superyachten Nord, även privatjet av modellen Bombardier Global.

Nord, som är byggd av tyska Lürssen, var den största superyachten som levererades under 2021, som var ett superår för lyxyachter. Nord uppgår till en längd på 142 meter och kostade omkring 4,9 miljarder kronor. Hon befinner sig idag i Indiska oceanen.

ANNONS
Mordachov

Alexandrei Mordachov (Foto: TT)

Nord

Nord (Foto: Yacht Charter Fleet)

Eclipse / Roman Abramovich

Den största av båtarna på listan ägs av den kanske kändaste ryska oligarken, Roman Abramovich. Han ska ha varit mannen som rekommenderade Vladimir Putin som efterträdare för den dåvarande ryske presidenten Boris Yeltsin. Men mest känd är han för sitt ägarskap av Londonklubben Chelsea som han nu försöker sälja av.

Eclipse, Abramovichs största superyacht, är hela 163 meter lång och kostade även den nästan 5 miljarder kronor. Den är bland annat utrustad med en biograf och två helikopterplattor. Han äger, utöver Eclipse, även den något mindre superyachten My Solaris som i dagsläget ligger förankrad i Barcelona.

Abramovich

Roman Abramovich (Foto: TT)

Eclipse

Eclipse (Foto: Boat International)

Dilbar / Alisher Usmanov

ANNONS

Alisher Usmanov är första ägare i den gigantiska industrikonglomeratet Metalloinvest och han äger den näst största mobilföretaget i Ryssland, MegaFon.

Hans superyacht Dilbar är bara lite mindre än Eclipse med sina 156 meters längd och bär bland annat en 25 meter lång pool, vilket ska vara den största på någon yacht.

Usmanov

Vladimir Putin och Alisher Usmanov (Foto: TT)

Dilbar

Dilbar (Foto: Boat International)

Sailing Yacht A / Motor Yacht A / Andrei Melnichenko

Förutom att vara majoritetsägare i Rysslands största chem-bolag Euro Chem så äger Andrei Melnichenko även störst andel i det största ryska kolbolaget SUEK.

Hans två yachter har de fantasifulla namnen Sailing Yacht A och Motor Yacht A och dessa avslöjar en hel del om båtarna. Sailing Yacht A har en mast som mäter över 100 meter, den är alltså högre än Big Ben.

Motor Yacht A

Motor Yacht A (Foto: TT)

ANNONS
Sailing yacht A

Sailing Yacht A (Foto: Boat International)

Lena / Gennady Timchenko

Med sina 40 meter är Lena inte direkt någon jättebåt i det här sammanhanget, men Gennady Timchenko är definitivt en av de viktigaste oligarkerna i Ryssland som ska stå nära Putin. Han äger Volga Group, som samlar hans investeringar i energi-, transport- och infrastruktursektorn.

Timchenko

Gennady Timchenko (Foto: TT)

Anastasia / Vladimir Potanin

Entreprenören Potanin hör till de berömdare oligarkerna och han har tjänat sina pengar genom kontroversiella lån i hemlandet. En del av hans förmögenhet har använts till att köpa inte mindre än tre superyachter, däribland den 85 meter långa Barbara.

Potanin

Vladimir Potanin tillsammans med dåvarande president Medvedev. (Foto: TT)

Barbara

Barbara (Foto: TT)

ANNONS

Anna / Dmitri Rybololev

Dmitri Rybobolev är en av de rikaste i Ryssland och äger landets största tillverkare av konstgödsel, Uralkali. Kriget i Ukraina misstänkt få konsekvenser för leveranser av ryskt konstgödsel, något som oroar svenska bönder.

Trots att yachten Anna inte hör till listans längsta yachter så hör hon till de längsta 5 procenten i världen med sina 110 meter.

Rybobolev

Dmitry Rybobolev (Foto: Wikimedia)

Anna

Anna (Foto: Boat International)

Läs mer: Seize the yachts: 5 of Putin’s oligarchs’ gaudiest. glitziest superyachts

Läs mer: Richest russians and their Superyachts

Läs även: Specialstyrka ska beslagta ryska yachter och privatplan

ANNONS

Läs även: Ukrainare försökte sänka sin ryska chefs lyxyacht

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS