Fiji beslagtog på torsdagen på uppdrag av USA oligarken Suleiman Kerimovs superyacht värd motsvarande 2,9 miljarder kronor.

ANNONS

Det är justitiedepartementet på Fiji som uppskattar att den nästan 350 fot långa Amadea är värd minst 300 miljoner dollar, drygt 2,9 miljarder kronor.

Den Cayman-flaggade och exklusiva motorbåten har en inredning som rymmer upp till 16 gäster i åtta hytter.

Superyachten har även en helikopterplatta.

Västerländska regeringar har ökat tempot i jakten på den ryska finanselitens tillgångar.

De ryska oligarkerna som står under sanktioner har nära band till Rysslands president Vladimir Putin och högkvarteret Kreml i Moskva.

De anklagas för att finansiera Putins krig i Ukraina.

På torsdagen uppgav Fijis justitiedepartement att superyachten Amadea konfiskerats i enlighet med USA:s krav i Lautoka på Fiji, uppger CNBC.

”Förra månaden varnade jag för att departementet har ögonen på varje yacht som köpts med smutsiga pengar”, skriver USA:s biträdande justitieminister Lisa Monaco i ett uttalande som refereras av CNBC.

”Beslagtagandet av yachter borde signalera för varje korrupt rysk oligark att de inte kan gömma sig, inte ens i den mest avlägsna delen av världen. Vi kommer att använda alla medel för att genomdriva de sanktioner som införts som svar på Rysslands oprovocerade och omotiverade krig i Ukraina”, är budskapet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: USA beslagtar rysk lyxyacht på Fiji [Dagens PS]

Läs också: Putins påstådda lyxyacht kan blåsa polisen [Dagens PS]