Argentinas inflation är den högsta på över 30 år, förra månaden fördubblades priserna jämfört med för ett år sedan.

ANNONS

I december steg konsumentpriserna i Argentina med 5,1 procent och under de 12 månaderna fram till december steg inflationen med 94,8 procent, det rapporterar Reuters.

Världens högsta inflationstakt

Den årliga ökningen markerar den snabbaste ökningen av priser i Argentina sedan 1991, enligt landets nationella statistikbyrå INDEC.

Argentina kämpar med en av världens högsta inflationstakter och de stigande priserna hämmar tillväxten och tvingar butiksinnehavare att hela tiden ändra priserna.

Inflationen ökar men inte lönerna

”Pengarna räcker inte till, lönerna räcker inte till, inflationen fortsätter att stiga och vi har redan börjat året med höjningar av busspriser, kläder, mat”, säger Griselda Melle, egenföretagare, till Reuters.

Argentinas ekonomiminister, Sergio Massa, förutspådde i en intervju att inflationen i december inte skulle överstiga 5 procent samt att de månatliga ökningarna skulle minska till 3 procent i april.

”Det är en psykologisk faktor som sliter ut dig eftersom… lönerna inte ökar som inflationen ökar”, säger Aurelio Narvaja, en 41-årig lärare till Reuters.

Brist på dollar kan ge högre inflation

Många ekonomer väntar sig att den månatliga inflationen kommer ligga i linje med decembers, men faktorer utanför Argentinas ekonomiska nedgång och statligt fastställda pristak ökar risken.

ANNONS
ANNONS

Ekonomen Isaias Marini på konsultföretaget Econviews, säger att avsaknaden av hårdvaluta är en sådan faktor. Han menar att bristen på amerikanska dollar kan leda till högre inflation.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Otippat – här är starkaste valutan 2022 [Dagens PS]