Dagens PS

Wang till Blinken: Win-win eller lose-lose?

USA:s utrikesminister Antony Blinken, till vänster, möter Kinas dito Wang Yi för att diskutera relationen mellan USA och Kina.
USA:s utrikesminister Antony Blinken, till vänster, möter Kinas dito Wang Yi för att diskutera relationen mellan deras båda länder. (Foto: TT/(AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Kinas utrikesminister Wang Yi säger till sin amerikanska motpart Antony Blinken att Kina och USA står inför att välja mellan stabilitet och en “nedåtgående spiral”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På fredagen inledde USA:s utrikesminister Antony Blinken en dag med möten med flera högt uppsatta kinesiska tjänstemän i Peking, det skriver CNN.

Det här är Anthony Blinkens andra resa till Kina inom loppet av ett år då de två globala stormakterna försöker stabilisera sin frostiga relation.

Svåra frågor att lösa

Samtidigt behöver en mängd svåra frågor lösas, som Kinas relation till Ryssland och Kinas aggression i Sydkinesiska havet och mot Taiwan.

“Bör Kina och USA hålla sig i rätt riktning för att gå framåt med stabilitet eller återgå till en nedåtgående spiral? Det här är en viktig fråga för våra två länder, och testar vår uppriktighet och förmåga”, sade Wang Yi till Antony Blinken under deras möte, skriver CNN.

Han sade det efter att han sagt att banden mellan USA och Kina “börjar stabiliseras.”

“Bör våra två sidor leda internationellt samarbete mot globala frågor och uppnå win-win för alla? Eller delta i rivalitet och konfrontation, eller till och med glida in i konflikt, vilket skulle vara en lose-lose för alla?” sade Wang Yi, skriver CNN.

ANNONS

Senaste nytt

USA:s åtgärder mot Kina

ANNONS

Kinesiska tjänstemän oroar sig över åtgärder som Washington har vidtagit i den nationella säkerhetens namn, åtgärder som Peking ser som menade att undertrycka Kinas utveckling.

Det handlar om åtgärder som USA:s kontroll av export till Kina av högteknologiska varor som kan användas militärt och om begränsningar av amerikanska investeringar i vissa högteknologiska sektorer i Kina.

Antony Blinken pekade på att de båda länderna har ett delat ansvar att se till att de är så tydliga som möjligt om de områden där skillnader finns för att undvika missförstånd och missräkningar.

“Jag hoppas att vi kan göra några framsteg i de frågor som våra presidenter kom överens om att vi skulle samarbeta om, men också klargöra våra meningsskiljaktigheter, våra avsikter och göra mycket tydligt för varandra var vi står”, sade Antony Blinken, skriver CNN.

Tiktok i USA

USA:s president Joe Biden undertecknade på onsdagen ett lagförslag som kan leda till att medieplattformen Tiktok förbjuds i hela USA om bolagets kinesiska moderbolag Byte Dance inte säljer sitt amerikanska dotterbolag.

Peking har tidigare förkastat det lagförslaget och Byte Dance uppges föredra att stänga ned Tiktok i USA framför att sälja den amerikanska verksamheten.

Vita huset pressar Tiktok – måste säljas snabbt

Bytedance måste sälja Tiktok till ett amerikanskt bolag eller lägga ner appen i USA. Det är hårda bud som gäller från Vita huset – som pressar senaten att skynda fram lagförslaget.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS