Dagens PS

"Europa för beroende av krut från Kina"

Saabs vd Micael Johansson hävdar att vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krut från Kina.
Saabs VD Micael Johansson hävdar att vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krut från Kina. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 20 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2024

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Risken att Kina skulle störa leveranserna av nitrocellulosa för kruttillverkning…ja det vore skadligt”, säger Saabchefen i en intervju med Politico.

Försvarsindustrin i Europa jobbar för högvarv sedan Rysslands attack och invasion i Ukraina för drygt två år sedan, dels för att få fram mer ammunition och granater till Ukraina, dels för att fylla på lagren och rusta de europeiska ländernas försvar.

Men det finns flaskhalsar och problem med tillgång på krut och råvaror som aluminium och titanium som också är kritiska insatsvaror i försvarsindustrin.

Johansson hävdar också att miljölagar är ett hinder för att öka produktionen.

“Att få de miljögodkännanden som behövs för att ta in varor från andra delar av världen och inom Europa kan ta upp till tio år”, säger Johansson och hävdar att det då är svårt att komma ifrån de nuvarande beroendeförhållandena.

Fakta: Vad är krut?

Krut används som drivmedel för att skjuta ut projektiler i skjutvapen och för att skjuta iväg raketer i till exempel fyrverkerier. Det finns två huvudtyper av krut, röksvagt krut som är baserat på nitrocellulosa och svartkrut som är en blandning av svavel, träkol och kaliumnitrat, enligt myndighetens MSB:s hemsida.

(Källa: MSB)

ANNONS

TT Nyhetsbyrån

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS