Dagens PS

Högt uppsatt rysk militär häktad

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov.
Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov. (Foto: TT/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov anklagas för att ha tagit mutor och har häktats av en domstol i Moskva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Timur Ivanov, som har ansvarat för Rysslands militära infrastrukturprojekt, nekar till anklagelser om att han “i särskilt stor skala” ska ha tagit emot mutor, det rapporterar BBC.

Sällsynt drag

Länge har aktivister kritiserat nivåerna av påstådd korruption i Ryssland, men det har varit sällsynt att så högprofilerade personer misstänks.

Häktningen av landets biträdande försvarsminister är ett ovanligt drag mot en medlem av Rysslands styrande elit, av vilka det är många som tros ha använt sig av sina positioner för att tillskansa sig stora förmögenheter.

Timur Ivanov anses vara nära allierad med landets försvarsminister Sergej Sjojgu, som han har arbetat med i många år.

ANNONS

Senaste nytt

Navalnyjs stiftelse

Antikoruptionsstiftelsen, ACF, som grundades av den bortgångna oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, anklagade år 2022 Timur Ivanov för att ha deltagit i “korruptionsplaner under konstruktionen i de territorier i Ukraina som ockuperats av Ryssland”, skriver BBC.

ACF menade särskilt att Timur Ivanov hade tjänat på byggprojekt i den ukrainska hamnstaden Mariupol.

ANNONS

Många av byggprojekten i Mariupol förstördes sedan av ryska bomber, månaderna efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Förnekar anklagelserna

En domstol i Moskva har häktat Timur Ivanov i två månader, han anklagas för att ha ingått i en kriminell konspiration i sin roll att övervaka byggandet och översynen av anläggningar för det ryska försvarsministeriet.

Timur Ivanov förnekar anklagelserna, om han befinns skyldig riskerar han att dömas till 15 års fängelse.

Sergei Borodin, som beskrivs som en vän till Timur Ivanov, befann sig också i domstolen i Moskva på grund av liknande anklagelser.

Timur Ivanov sanktioneras av USA och Storbritannien och omfattas av ett reseförbud och frysning av tillgångar infört av EU, som beskriver honom som den “tionde i den övergripande hierarkin av den ryska militärledningen”, enligt BBC.

Ryska elitens lyxliv – hon reser fritt genom Europa

Kriget i Ukraina har inte drabbat den ryska eliten som vet hur man ska hitta kryphål och inte drabbas av sanktioner. En av dem är Rysslands biträdande försvarsministerns exfru Svetlana Maniovitj, som shoppar i Paris, kan flyga fritt inom Europa och helt fortsätta leva sitt lyxliv.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS