Dagens PS

USA bekräftar israelisk attack

Iran varnar Israel för ett massivt svar på attacken
Iranska frivilliga vid en armébas nära Teheran. Irans president Ebrahim Raisi varnar Israel för ett massivt gensvar efter dess attack. (Foto: Vahid Salemi/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

Israel har genomfört en attack inne i Iran, vilket en amerikansk tjänsteperson bekräftar till CNN. Här är de senaste nyheterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Israel har genomfört en attack och regionen kan därmed komma i farozonen för en fördjupad och utvidgad konflikt.

Samtidigt är omfattningen av attacken oklar och enligt tidiga bedömningar till CNN rör det sig om en relativt begränsad insats.

Klart är att det under morgonen hörts flera explosioner nära en militärbas i Isfahan-provinsen där Iran håller stridsflygplan.

Irans luftvärn har också aktiverats, där och i flera andra provinser.

Svarar på angrepp

Uppgifter om explosionerna kom bara några timmar efter att Irans utrikesminister Hossein Amir- Abdollahian sagt till CNN att om Israel skulle vidta ytterligare militära åtgärder, skulle reaktionen från Iran vara ”omedelbar och på högsta nivå”.

Efter Irans angrepp mot Israel under helgen, har världen väntat på Israels svar.

Irans attack kom i sin tur som vedergällning för en misstänkt israelisk attack mot Irans ambassadområde i Syrien tidigare under april.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Förvärra inte”

USA och andra allierade har sagt att man respekterat Israels rätt att försvara sig och svara på angrepp, men uppmanat landet att göra det på ett sådant sätt att konflikten inte förvärras markant.

En indikation på att attacken varit begränsad är även att Iran hävt de flygavstängningar som infördes efter rapporten om explosionerna.

”Vi informerar er om att de operativa restriktioner som ålagts flygplatserna har tagits bort och att flygbolagen tillåts genomföra reguljärflyg”, sa talespersonen för den civila luftfartsorganisationen.

Återupptagna flyg

Flygningarna har återupptagits på Mehrabad Airport och Imam Khomeini International Airport, de två stora flygplatserna i Teheran, efter att ha stängts av tidigare i dag.

Iranska statliga medier rapporterar inga större störningar i infrastrukturer runt Isfahan, där det förutom kemisk industri även finns betydande kärnkraftsanläggningar.

Samtal USA-Israel

ANNONS

USA:s försvarsminister Lloyd Austin talade med Israels försvarsminister Yoav Gallant tidigare torsdag om “regionala hot och Irans destabiliserande handlingar i Mellanöstern”, enligt en kommuniké från Pentagon.

Samtalet skedde innan Israels attack mot Iran.

Iran har officiellt sagt att tre drönare ”framgångsrikt skjutits ned av landets luftförsvar, det finns inga rapporter om en missilattack för tillfället”.

Detta enligt en talesperson för Irans National Cyberspace Center, Hossein Dalirian.

Marknaden andas ut efter helgens attack mot Israel. Dagens PS

Wall Street håller andan efter Irans attack. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS