Dagens PS

Tesla Bot Optimus visades äntligen upp - en besvikelse

Tesla Bot Optimus äntrar äntligen scenen på AI-dag
Förra året var det en människa i en robotkostym, men i år fick Elon Musk presentera en gående robotprototyp på Teslas AI-dagar.(Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 01 okt. 2022

Prototypen Optimus har klivit in på Tesla-scenen efter mycket hajp. Än dröjer det några år innan den går att köpa för allmänheten, och den blir billigare än en bil enligt Elon Musk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tesla släpper för första gången fram sin Tesla Bot, Optimus, under företagets AI-dagar i Palo Alto natten till lördag svensk tid.

“Det här är bokstavligen första gången roboten går upp på scenen utan stöd”, säger Elon Musk enligt Teslarati.. “Roboten kan faktiskt göra mycket mer än det vi visar er. Vi vill bara inte att den ska ramla på näsan.”

Tesla vill locka begåvningar

AI-dagarna är enligt företaget främst till för att locka begåvade nya krafter. Trots det förväntar sig de allra flesta överraskningar och uppdateringar, och mest uppmärksamhet väcker arbetet med den humanoida roboten, något som Dagens PS tidigare rapporterat om här och här.

Batteri för en hel dag

Under nattens jippo berättar anställda om hur de arbetar på ett särskilt batteri och styrdon till Optimus, med målet att hålla energiåtgången till ett minimum. Roboten, i färdigutvecklad form, ska gå en hel dag på en laddning.

“Inte helt i linje med uppdraget”

Tesla-grundaren påminner publiken om att man förra året bara hade en “människa i en robotdräkt” på scenen, enligt CNBC. I år kan man alltså skicka ut en prototyp som vinkar till publiken. I en film ser man också roboten vattna blommor och bära en låda.

ANNONS

Senare säger Elon Musk att det här med att utveckla en humanoid robot kanske inte är helt i linje med Teslas uppdrag att få världen att gå över till förnybar energi. Därmot utvidgar Optimus Teslas uppdrag att “göra framtiden fantastisk” enligt företagsgrundaren.

Billigare än en bil

“Vårt mål är att göra en användningsbar humanoid robot så snart som möjligt”, säger Elon Musk enligt Teslarati.

Målet är enligt Musk att den försäljningsfärdiga roboten ska kosta minder än 20 000 dollar (drygt 221 000 kronor).

Läs även: Poliser inlåsta i sin egen Tesla Model X 

Läs även: Elbilen Volvo EX90 blir den säkraste någonsin 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS