Det har länge ryktats att Volvo ska lansera en större elektrisk suv. Nu släpper företaget mer information och meddelar att bilen snart har premiär.

ANNONS

Volvo förknippas ofta med säkerhet och det är märket stolta över.

Volvo Cars nuvarande VD, Jim Rowan, menar att säkerhet inte är något marknadsföringsknep utan grunden för vad märket står för.

Han meddelar också att Volvo kommer att arbeta med säkerhet tills bilar inte längre krockar och tills märket uppnår nollutsläpp av koldioxid.

Den 9 november har el-suven Volvo EX90 premiär (Foto: Volvo)

Början på en ny, säker era

Ett steg på vägen är Volvos kommande bil som har fått namnet EX90. Den ska vara den säkraste Volvon någonsin och början på en ny era.

Rowan jämför nivån av säkerhet i EX90 med trepunktsbältet som revolutionerade säkerheten i bilar under slutet av 50-talet. Uppfinningen som används än idag beräknas ha räddat mer än en miljon liv.

LiDAR på taket ser även i mörker

EX90 får sensorer, radar, kameror och en LiDAR på taket som kontinuerligt läser av omgivningen och skapar sig en bild av den. På så sätt kan systemet upptäcka faror så tidigt som möjligt och hjälpa föraren att undvika olyckor.

LiDAR hjälper till att läsa av bilens omgivning även i mörker (Foto: Volvo)

Radar är något som Teslas VD Elon Musk har uttryckt kritik kring. Han menar istället att det är bättre och billigare att enbart använda sig av kameror.

Men Volvo nöjer sig inte med avläsning av omgivningen. De vill eliminera den mänskliga faktorn som kan orsaka olyckor och installerar därför sensorer i kupén som läser av föraren.

På så sätt kan bilen stanna och ringa efter hjälp om föraren exempelvis skulle somna eller svimma vid ratten.

ANNONS
ANNONS

Elektriskt flaggskepp sätter säkerheten först

Den kommande el-suven EX90 blir Volvos elektriska flaggskepp och det globala lanseringsdatumet är satt till den 9 november.

Läs även: Volkswagen: Ersätt flyget med självkörande bilar [Dagens PS]
Läs även: Audi vässar e-tron inför elbilstävling [Dagens PS]