Dagens PS

Tesla visar upp Optimus - "kommer bli större än bilen"

Optimus
Det är höga förväntningar på Optimus som kommer visas upp under fredagen. (Foto: Tesla)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 30 sep. 2022Publicerad: 30 sep. 2022

Tesla visar upp sin nya robot Optimus på fredagen. Elon Musk har stora planer med sitt nya projekt – som han säger kommer nå miljoner människor världen över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Optimus, eller Tesla Bot, kommer få mycket fokus under Teslas AI-dag i Kalifornien på fredagen. Teslas grundare Elon Musk har tidigare sagt att han vill se Optimus, som kommer i människostorlek, ta över “tråkiga” sysslor som människor inte vill göra.

Tesla vill även se att de humanoida robotarna tar över allt fler tjänster vid bolagets fabriker, skriver Car Scoops.

Kritik mot robotarna

Robotarna som inte behöver vanliga saker som lunchpauser, semestrar och lönecheckar skulle kunna locka många bolag att köpa Optimus, men samtidigt kommer det kritik från olika håll som bland annat säger att robotarna inte kommer fungera i stor skala.

“Investerare är inte entusiastiska över Optimus”, säger Gene Munster, delägare i kapitalbolaget Loup Ventures, som innehar Tesla-aktier och tillägger att humanoida robotar är mycket svårare att tillverka än självkörande bilar, rapporterar Voice of America.

Rent tekniskt kommer Optimus styras av ett AI-system likt det Tesla i dag utvecklar för sina elbilar och som vanligt är Elon Musk säker på att även detta projekt kommer lyckas.

“Folk har ingen aning. Det här kommer att bli större än bilen”, sa han redan i april, skriver Fortune. 

Mindre komplex än Tesla

ANNONS

Eftersom Optimus kommer vara betydligt mindre komplex än en Tesla, så förklarar Musk att robotarna inte kommer vara dyrare än en billig bil.

“De saker som saknas är i princip verklig artificiell intelligens och uppskalning av tillverkning”, uppger Musk och tillägger att det är “två saker som Tesla är väldigt bra på”.

Musk har twittrat om att “AI Day 2022” kommer bli något stort på fredagen. Som vanligt har Tesla-grundaren skapat skyhöga förväntningar. Nu ställs frågan om Optimus kommer kunna leva upp till dem.

Läs även: Elon Musks besked: ”Inga nya Tesla-modeller i år”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS