Senaste nytt

annons

En miljon svenskar får sänkt premiepension efter nyår

En miljon svenskar får sänkt premiepension efter nyår

”Nästan alla får sänkt köpkraft” säger Pensionsmyndigheten om 2023 – då över 1,3 miljoner pensionärer får sänkt premiepension med upp till sjutton procent.

ANNONS

Många premiepensionsutbetalningar sänks med så mycket som 17 procent, berättar Dan Frankkila, analytiker på Pensionsmyndigheten på onsdagen, för Dagens PS.

Över en miljon svenskar

”Det är 1,3 miljoner får sin utbetalda premiepension sänkt”, säger Dan Frankkila.

MISSA INTE: Pensionsåldern höjs efter nyår – detta gäller [Dagens PS]

MISSA INTE: Just nu: Regeringen håller pressträff om elpriset [Dagens PS]

Premiepensionen är den del av allmänna pensionen som investeras i aktier och fonder. På grund av årets bottenresultat för pensionsfondernas aktieplaceringar får majoriteten av de 1,73 miljoner svenskar som har premiepension en sänkning. Det framgår av siffror som Pensionsmyndigheten presenterar på onsdagen.

”Det har hänt tidigare. Premiepensionsutbetalningarna är nära kopplat till hur det går på finansmarknaden”, säger Dan Frankkila.

Premiepension sänks 17,3 procent

De flesta har mellan 15 och 25 000 kronor i allmän pension. Majoriteten av dem får en sänkning av premiepensionen med upp till 240 kronor, eller 17,3 procent av premiepensionsbeloppet. En liten minoritet får en höjning på upp till 0,7 procent.

Eftersom prisbasbeloppet skrivs upp påverkas garantipensionen, bostadstillägget och stora delar av tjänstepensionen tillräckligt positivt för att väga upp för den sänkningen. Det gör att de flesta får en nettohöjning av sin allmänna pension.

ANNONS
ANNONS

Medelinkomsttagarna drabbas

Men 47 000 personer får sänkt allmän pension – och det är medelinkomsttagarna som drabbas.

De flesta höginkomsttagare har tjänstepensioner som väger upp, och de flesta låginkomsttagare får den statliga garantipensionen, som får en rejäl höjning från årsskiftet.

Sänkt köpkraft

Inflationen, det vill säga prisökningarna, slår hårt mot både löntagare och pensionärer under 2022 och 2023. Och pensionärerna har flera stödsystem som skyddar köpkraften, medan löntagare som exempelvis fått 2,5 procent i lönelyft i år och drabbas av uppåt nio procents prishöjningar, de facto kommer få en sämre köpkraft.

”Nästan alla får sänkt köpkraft” sade Linda Wiese under en pressträff på onsdagen. Även hon är analytiker på Pensionsmyndigheten.

Den 1 januari kan du som är pensionär logga in och se dina personliga belopp för den allmänna pensionen 2023 på Pensionsmyndigheten.se.

Läs mer om premiepension och ekonomi:

Då införs äntligen pristak på el – men inte för svenskar [Dagens PS]

Regeringen håller pressträff om elpriset [Dagens PS]

Ekonomin stannar in – men rekordår för pensionen [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Fyra av tio vuxna sparar mer till pensionen [Dagens PS]

Pensionsmynidghetens radikala idé: Avskaffa bostödet [Dagens PS]

Miljonärer får garantipension [Dagens PS]

3 300 svenskar fick pensionerna raderade i år [Dagens PS]

Majoriteten jobbar inte längre ihop sin pension [Dagens PS]

Intresserad av ekonomi, pensioner och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.