3 300 svenskar med Rysslandsfonder har fått sin premiepension helt raderad rapporterar Ekot, Sveriges Radio. Runt 24 000 ytterligare premiepensionssparare får nedskriven pension. 

ANNONS

Tusentals svenska pensionssparare drabbas av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. De pengar som investerats i Rysslandsfonder är helt utraderade, säger Ole Settergren, analyschef på pensionsmyndigheten, till Sveriges Radios Ekot.

Pension sänkt till noll

”Deras konton har helt nollats och deras premiepension har sänkts till noll”, säger han till Ekot. ”Det är cirka 3 300 personer.”

”I snitt rör det sig om mellan 1 000 och 2 000 kronor i månaden”, fortsätter Ole Settergren.

Värdelösa fonder

Ett par dagar efter Rysslands attack mot Ukraina stängdes Moskvabörsen. En tid senare avregistrerades fyra Rysslandsfonder från premiepensionens fondtorg. Fondinnehaven är nu enligt pensionsmyndigheten värdelösa.

Förutom de runt 3 300 som fått sin premiepension helt raderad är det alltså ungefär 24 000 svenskar som får sin premiepension nedskriven.

Pengarna borta för alltid

”Eftersom de haft andra fonder också så har det inte varit nödvändigt för oss att nolla utbetalningen under året utan vi gör justeringen först vid årsskiftet precis som vi gör med alla andra premiepensioner”, säger Ole Settergren till Ekot.

De 24 000 förlorar enligt Settergren i snitt 1 000 kronor i månaden. Settergren tro att det är osannolikt att de drabbade någonsin får tillbaka de pengar de investerat i sin pension i Rysslandsfonderna.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Pensionsmyndigheten: Vi har inte mörkat [Dagens PS]

Läs även: Pensionärer lurade – ansvariga tiger: ”Man skäms” [Dagens PS]