Garantipension ska hjälpa pensionärer som har det sämst ställt men nu får även miljonärer ta del av grundskyddet – ”märklig förmån”, säger pensionsexpert.

ANNONS

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, har som Dagens PS tidigare berättat beskrivit grundskyddet i pension som ”ett lapptäcke”.

Han konstaterar att systemet, som det är utformat, är en ”märklig förmån”.

Du betalar förmånen till redan välbeställda

Och föga oväntat är det staten, det vill säga svenska skattebetalare, som finansierar det.

”I vissa fall utgår garantipension till miljonärer och personer med riktigt höga inkomster”, konstaterar Ole Settergren i en intervju med Tidningen Näringsliv, TN.

”Grundskyddet är för krångligt, målen för otydliga och effektiviteten i de många olika delarna tror vi inte är hög. De är delvis i konflikt med varandra och med det inkomstgrundade systemet”, slår Pensionsmyndighetens expert fast.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt som vissa personer som har rätt till garantipension går miste om den, så får andra med höga inkomster och till och med miljonärer garantipension.

Grunddskyddet i pension under lupp

Det beror på att garantipension i dag utgår från konsumentindex.

Pensionsmyndigheten tittar på om systemet i stället borde baseras på medianinkomsten. Nackdelen är att det då inte skulle vara inflationsskyddat.

Garantipensionen har höjts i två steg, men är komplext och Pensionsmyndigheten slår fast i en ny rapport (se länk längst ner i artikeln) att den tål att granskas, på samma sätt som bostadstillägget och inkomstpensionstillägget behöver analyseras.

I dag får många som är i behov av grundskyddet alltså inte ta del av det, samtidigt som välbeställda som inte behöver pengarna kan rida på förmånen.

ANNONS
ANNONS

Här kan du ladda ner och läsa Pensionsmyndighetens rapport.

Missa inte: 444 000 (!) får sänkt skatt – fördubblat maxbelopp [Dagens PS]

Läs även: Pensionsmyndighetens radikala förslag: ”Slopa bostadstillägget” [Dagens PS]