Nya regler för pension gör att om du är född ”fel” år kan smällen bli tiotusentals kronor mer i skatt än för 50-talister som är födda ”rätt” år.

ANNONS

Riktåldern för när det höjda grundavdraget börjar gälla höjs vid årsskiftet – från 65 till 66 år, vilket Dagens PS berättat om tidigare (se länk under artikeln).

För att ta del av grundavdraget måste du vara 66 år vid ingången av det nya året.

”Detta får konsekvensen att personer födda 1957, som enligt tidigare skatteregler skulle haft rätt till avdraget från och med 2023, istället får vänta tills 1 januari 2024”, skriver Göteborgs-Posten.

När politikerna nu vill höja pensionsåldern är tanken att riktåldern för det så kallade grundavdraget ska följa samma utveckling, enligt Skatteverket.

GP konstaterar att det bland andra drabbar tidigare S-statsministern Stefan Löfven, som är född 1957 i juli, medan 56:an Björn Borg kan glädja sig åt ett högre avdrag.

ANNONS
ANNONS

Ännu mer märks skillnaden, framgår det, för den som är född 1957 och redan har gått i pension. Där blir skattesmällen tiotusentals kronor jämfört med om han eller hon varit född 1956.

Reglerna kan verka snåriga men Pia Blank Thörnroos, expert på Skatteverket, säger i artikeln att den som checkar ut från arbetslivet och går i pension vid 65 år får betala mer i skatt än den som väljer att arbeta fram till 66 års ålder.

Sammanfattningsvis lönar det sig att fortsätta jobba efter 65 år. Skattesatsen kan då bli låga 8 procent.

Det gäller, enkelt uttryckt, att ha koll på regelverket för att inte förlora tiotusentals kronor på ålderns höst.

Samtidigt konstaterar Skatteverkets egen expert Pia Blank Thörnroos i GP att det är ”många regler att hålla koll på” även för den ytterst ansvariga myndigheten när det laboreras med våra pensioner.

Läs även: Nya regler – pensionärer förlorar tusenlappar [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Då ryker tiotusentals kronor av din pension [Dagens PS]

Läs även: Pension i förtid – då går tusenlappar upp i rök [Dagens PS]

Läs vidare: Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension [Dagens PS]

Missa inte: Så blir du rik och kan gå i pension före 50 [Dagens PS]