Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension

Uppdaterad: 07 juni 2022Publicerad: 05 juni 2022
månaden pension
60-talist? Det är enklare än du tror att höja din pension med upp till 4 500 kronor i månaden (se artikel). (Foto: TT / montage)

Det är enklare än du tror att höja din pension med upp till 4 500 kronor i månaden – oumbärliga tips till pensionssugna 60-talister.

ANNONS
ANNONS

Enligt flera undersökningar vill en majoritet av svenskarna gå i pension vid 65 år.

Det är emellertid inget smart beslut för plånboken, även om du är 60-talist och tycker att det kan vara skönt att checka ut efter ett hårt och långt arbetsliv.

I det nya systemet är dessutom den så kallade riktåldern för pension 67 år.

Enligt Skandia är det klokt att som 60-talist förhålla sig till det – det visar bolagets rapport “Pensionsåldersdilemmat”, utförd av Novus, som du kan ladda ner här (pdf).

Så får du mellan 3 600 och 4 500 kronor mer i pension per månad

“Den här rapporten visar hur viktigt det är att arbeta för att få en bra pension samt kraften i att jobba längre. Att jobba till riktåldern har en tveklöst positiv effekt på pensionerna, men avgörande blir hur människors beteende, hälsa och vilja att jobba längre också förändras”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i ett pressmeddelande.

Om du som 60-talist ändå väljer att gå i pension vid 65 i stället för 67 år innebär det, enligt Skandias beräkningar, att  pensionen krymper med 4 000 kronor i månaden för privata tjänstemän och drygt 3 000 kronor per månad för offentliganställda.

“Att i stället jobba deltid något år efter 67 år ger å andra sidan en kraftig förbättring i pensionskuvertet med mellan 3 600 och 4 500 kr”, skriver Skandia.

I klartext: Om du är född på 1960-talet och börjar närma dig pension skadar det inte att tänka ett varv till innan du säger adjö till arbetslivet för gott.

Först och främst handlar det förstås om hur du mår, om du orkar knäcka lite extra efter uppnådd pensionsålder för att sätta guldkant på tillvaron på åldern höst.

Gör du det väntar som framgår många sköna tusenlappar i potten.

Läs även: Så blir du rik och kan gå i pension före 50

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.