Ändrade pensionsregler gör att tusenlappar ryker för en stor grupp pensionärer. ”Det handlar om ganska stora pengar”, säger rättslig expert på Skatteverket.

ANNONS

Expressen berättar att det är de nya pensionsreglerna med uppskjutet grundavdrag som gör att den som är född 1957 och går i pension nästa år får betala högre skatt.

Det innebär att tusenlappar försvinner för många pensionärer. I vissa fall går nyblivna pensionärer miste om tiotusentals kronor när möjligheten att betala lägre skatt upphör.

Även personer födda 1958 påverkas och får betala högre skatt efter att riksdagen klubbat höjda åldersgränser i pensionssystemet, konstaterar tidningen och förklarar att det ser ut som att även personer födda 1959 drabbas.

Orsaken är att åldersgränsen för förhöjt grundavdrag väntas höjas med ett ytterligare ett år 2026.

Grundavdraget som ska jämna ut skillnaderna mellan pension och löneinkomst har funnits sedan 2009 och syftar till att kompensera pensionärer för jobbskatteavdraget.

ANNONS
ANNONS

Det nya pensionssystemet river upp känslorna

Från och med 2023 omfattar det förhöjda grundavdraget pensionärer som fyller 67 år samma år.

Tidigare har det gällt den som fyller 66 år samma år men det försvinner med den höjda pensionsåldern.

”Det förhöjda grundavdraget är 2022 som mest 117 500, för de med en årsinkomst på 390 100-554 600 kronor. Dessförinnan trappas avdraget upp, därefter trappas det ner”, förklarar Expressen.

Exakt vilka skatteeffekter de nya reglerna får går inte att säga, men det går enligt tidningen att få en någorlunda bild genom att jämföra grundavdragets maxtak på 117 500 kronor med det vanliga grundavdragets tak på 37 200 kronor.

Tipset är också att ta hjälp av Skatteverkets e-tjänst för att räkna ut skatt.

Rättsliga experten Pia Blank Thörnroos på Skatteverket säger i artikeln att det inte är konstigt om reglerna uppfattas som obegripliga, de är svåra att förstå, medger hon, och hon slår fast att det ”handlar om ganska stora pengar”.

ANNONS
ANNONS

Skatteverket har inte oväntat fått många reaktioner på de förändrade pensionsreglerna.

Läs även: Skjut på pensionen – tjäna tusenlappar varje månad [Dagens PS]

Missa inte: Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension [Dagens PS]